Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump mag vrijgave van zijn belastingen niet blokkeren

President Trump.Beeld REUTERS

Een aanklager in New York mag wel degelijk de financiële gegevens van president Donald Trump inkijken. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof geoordeeld. De president mag de vrijgave van die gegevens dus niet blokkeren. Het gaat onder meer om zijn belastingaangiftes.  

en

In tegenstelling tot andere presidentskandidaten sinds de jaren 70 weigerde Trump zijn aangifte vrij te geven.  Een rechtbank in New York had inzage gevraagd en hem gedagvaard, maar Trump weigerde. 

7 van de 9 opperrechters vinden nu dat een aanklager het recht heeft die gegevens in te kijken. “Geen enkele burger, zelfs niet de president, kan voorkomen dat hij in het geval van een strafrechtelijk onderzoek documenten moet voorleggen”, klinkt het. “De president geniet geen absolute immuniteit voor dagvaardingen van openbaar aanklagers.” 

De advocaten van Trump probeerden de zaak nog tegen te houden en wezen op de politieke immuniteit van de president. Volgens hen kon hij volgens de grondwet dus niet worden vervolgd zolang hij in het Witte Huis zit. Die immuniteit werd geweigerd.

Het Hooggerechtshof beval echter niet dat de documenten meteen overgedragen moeten worden. De beslissing van het Hof gaf ook al aan dat de president de dagvaarding voor lagere rechtbanken kan aanvechten.

Op Twitter maakte Trump al gewag van “politieke vervolging”. “Ik blijf strijden in een politiek corrupt New York”, tweette de president. “Dit is niet eerlijk voor dit presidentschap of deze regering.”

Twitter bericht wordt geladen...

Hooggerechtshof 

Het Hooggerechtshof oordeelde in drie zaken die waren aangespannen door parlementaire commissies en het Openbaar Ministerie in New York. In twee van de zaken werden Trumps jarenlange accountants en banken met wie hij zaken deed gedagvaard door commissies van het Huis van Afgevaardigden. De door Democraten geleide commissies onderzoeken onder andere het witwassen van miljoenen dollars bij vastgoeddeals waarbij Trump mogelijk was betrokken voor zijn presidentschap. Ook kijkt een commissie of Trump probeerde minder belasting te betalen door onjuiste financiële gegevens op te geven.

In een andere zaak had het OM in New York Trumps accountants gedagvaard om financiële stukken te overhandigen, inclusief belastingaangiftes van zo’n tien jaar. Justitie begon dit onderzoek twee jaar geleden, nadat Trumps toenmalige advocaat Michael Cohen had bekend dat hij zwijggeld had betaald aan twee vrouwen met wie Trump vreemd zou zijn gegaan. Dit zou in opdracht van Trump zijn geweest, vlak voor de verkiezingen van 2016, om zijn presidentscampagne te redden. Trump zou met deze geheime betalingen de strenge regels over de financiering van campagnes hebben overtreden.