Viroloog die door Maggie De Block 'dramaqueen' genoemd werd: "Ze leert niets uit haar fouten"

Marc Wathelet is niet te spreken over de aanpak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem zouden er in ons land vier keer minder coronadoden gevallen zijn als we de juiste maatregelen op het juiste moment hadden genomen.
door
koen.de.nef
Leestijd 3 min.

Moleculair bioloog Marc Wathelet wist al begin januari dat er zich een virus aan het verspreiden was in China en dat dat veel besmettelijker was dan aanvankelijk gedacht. Uit ongerustheid stuurde hij een brief naar de FOD Volksgezondheid. Daar kreeg hij geen antwoord op. Twee weken later schreef hij onderstaande brief aan Maggie De Block.

“Geachte mevrouw de minister, U verzekert het land dat we klaar zijn om het nieuwe coronavirus te trotseren. Toch zijn sommige mensen in de frontlinie, verpleegsters en artsen, niet gerustgesteld. En dat ben ik ook niet.”

Nog dezelfde dag kreeg Wathelet antwoord van De Block: “Nog een dramaqueen”, reageerde ze. Wathelet viel achterover van verbazing. “Dat is niet het antwoord dat een minister van Volksgezondheid moet geven. Ze moet het land voorbereiden en alles doen wat nodig is, maar op dat moment heeft ze niet veel gedaan”, vertelde hij onlangs in 'Terzake'.

Veel minder doden

Volgens Wathelet heeft de minister van Volksgezondheid inschattingsfouten gemaakt. “Eén van de grootste fouten is dat ze niets leert uit haar fouten. Ze beweert vandaag nog altijd dat ze de juiste maatregelen op het juiste moment heeft genomen. Maar dat is helemaal niet waar. Als alle maatregelen een week vroeger waren genomen, dan waren er zeker vier keer minder doden in België dan vandaag het geval is. Dus natuurlijk heeft ze niet de juiste maatregelen op het juiste moment genomen”, klinkt het.

Kans niet gegrepen

Ook Philippe Devos, intensivist in CHC Liège, sluit zich daarbij aan. Volgens hem hadden we wel degelijk de kans om al veel sneller beschermingsmateriaal aan te kopen. “Al die tijd hebben we geen materiaal gekocht. En in tegenstelling tot wat sommige ministers nu zeggen, was er op dat moment wel materiaal beschikbaar op de internationale markt. Maar dat is het verhaal van de haas en het schildpad. Als je te laat bent om te bestellen, komt er niets. Er was heel even de kans om te bestellen en die hebben we niet gegrepen. En alle problemen daarna – het gebrek aan mondmaskers in woonzorgcentra, de sterftecijfers in de woonzorgcentra – komen allemaal omdat we niet op het juiste moment in gang zijn geschoten”, legt hij uit.

Devos vreest dat we op weg zijn om dezelfde fouten te maken. “Vandaag zien we dat de zomervakantie begonnen is en er geen plan was voor het terugkeren. Plots ontdekt de regering in de maand juli dat de Belgen op vakantie gaan. Dat valt niet te begrijpen. Opnieuw hebben we niets voorzien”, zucht hij.

Mondmaskers

Marc Wathelet heeft hetzelfde gevoel bij de huidige maatregelen rond het dragen van mondmaskers. “De premier heeft gezegd dat als het aantal gevallen stijgt, dat mondmaskers verplicht worden. Maar dat is te laat. We hebben ons niet voorbereid in februari en maart. En nu zijn we weer niet voorbereid. Als je nu wil anticiperen, moet iedereen een mondmasker dragen in het openbaar”, besluit hij.