Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘Dit is toch geen sportwedstrijd?’: minister De Block verdedigt Belgische corona-aanpak in opiniestuk

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.Beeld Reuters

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is in haar pen gekropen om de Belgische aanpak van de coronacrisis te verdedigen. Met een opiniestuk op de nieuwssite Politico wil ze het blazoen vooral internationaal oppoetsen. Ons land maakte immers geen te beste beurt in de coronastatistieken; op basis van het aantal doden per capita leken we zelfs het zwaarst getroffen land ter wereld.

Volgens minister De Block heeft de internationale pers het bij het verkeerde eind, wat de Belgische aanpak van het coronavirus betreft. Het sterftecijfer lag in ons land weliswaar hoog, maar dat we als enige natie de slachtoffers in woon-zorgcentra meetelden in de cijfers, drong in het buitenland nauwelijks door. Integendeel: het cijfer werd gezien als bewijs dat de crisis slecht werd aangepakt.

“Natuurlijk heeft België niet perfect gereageerd”, schrijft De Block. “We hadden voldoende beademingstoestellen en beschermingsmateriaal voor het ziekenhuispersoneel, maar in de rusthuizen kwamen we te laat. Daardoor zijn - net als in veel andere landen - veel oudere mensen gestorven. Dat zijn menselijke tragedies, waar ernstig onderzoek naar moet gebeuren en waaruit we moeten leren.”

Maar België is zeker niet de slechtste leerling in de klas, stelt de minister. “Ja, we werden zwaar getroffen. Maar de hoge cijfers zijn ook het resultaat van minutieuze tellingen. Ook patiënten die niet getest werden, kwamen in de statistieken terecht. Een sterk vermoeden volstond. Dat was een dappere keuze. Zo wilden we de Belgische burgers net beschermen tegen mogelijke nieuwe uitbraken. Onze aanpak werd geprezen door de wetenschappers.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Dramatische taferelen

Vanuit sommige andere landen bereikten ons schrikwekkende beelden van overvolle ziekenhuizen. Ons land bleef daarvan gespaard, zo schrijft de minister. “Ons land kreeg niet te maken met dramatische taferelen, waarbij patiënten in het ziekenhuis op de grond lagen. Onze dokters moesten niet beslissen over leven en dood.”

De Block verwijst ook naar een recent rapport van de Economist Intelligence Unit, een Brits bedrijf dat onder meer economische trends voorspelt, dat België op de laatste plaats van de OESO-landen plaatst wat de aanpak van de crisis betreft. “Dat rapport doet de waarheid geweld aan”, meent ze. “Dat kan ook niet anders, als je een ranking opstelt op basis van een klein aantal variabelen dat toevallig voorhanden is.”

Voor andere zaken, zoals het aantal coronatests en de gezondheidszorg, scoort ons land in het rapport overigens wel goed.

Sportwedstrijd

Dat de Verenigde Staten in het rapport wel een goede score toebedeeld krijgen, is de minister een doorn in het oog. “Vandaag is het meer dan twee maanden geleden dat België de regels van de lockdown begon af te zwakken. De epidemie zit bij ons op het laagste peil sinds de uitbraak. De Verenigde Staten hebben alle moeite van de wereld om het virus onder controle te krijgen, maar kunnen wel rekenen op een goede score.”

“De simplistische manier waarop gegoocheld wordt met statistieken ontgoochelt mij. Met de verschillende tellingen wordt geen rekening gehouden. Als we maar landen met elkaar kunnen vergelijken, alsof het om een sportwedstrijd gaat.”