Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turks hof maakt weg vrij om van Hagia Sophia moskee te maken

Demonstranten aan de Hagia Sophia.Beeld Reuters

De hoogste administratieve rechtbank van Turkije heeft de weg vrijgemaakt om de wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit een kerk en nu een museum, weer in een moskee te veranderen. President Recep Tayyip Erdogan heeft intussen een besluit ondertekend waardoor het gebouw opnieuw kan worden aangewend voor islamitische erediensten. 

, en

“Er is beslist dat de Hagia Sophia onder het beheer van Diyanet (de Turkse autoriteit voor religieuze zaken) zal worden geplaatst en opnieuw wordt geopend voor gebeden”, liet Erdogan weten op Twitter. “Hartelijk gefeliciteerd”, voegde hij eraan toe.

De Hagia Sophia werd in 537 in het toenmalige Constantinopel door de Byzantijnen, die er hun keizers kroonden, opgetrokken als christelijk orthodoxe kathedraal. Tijdens het Ottomaanse Rijk van 1453 tot 1934 werd het gebouw omgevormd tot een islamitisch gebedshuis.

In 1934 legde de Turkse overheid bij wet vast dat het historische gebouw, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, dienst zou doen als museum. Dat besluit uit 1934 is nu op vraag van meedere organisaties geschrapt, waardoor de weg open ligt om van de Hagia Sophia, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Istanboel, opnieuw een moskee te maken.

De plannen om van de Hagia Sophia weer een moskee te maken, botsten de afgelopen weken op steeds meer internationale kritiek. Verschillende landen, waaronder Rusland en Griekenland die van dichtbij het lot van het Byzantijnse erfgoed in Turkije opvolgen, maakten Ankara al meermaals duidelijk gekeerd te zijn tegen een omvorming van de Hagia Sophia tot een gebedshuis voor islamieten. 

De Russisch-orthodoxe kerk reageerde vandaag misnoegd op het nieuws over de herbestemming van de voormalige kathedraal. “Wij betreuren dat er niet wordt geluisterd naar de stemmen van miljoenen christenen”, verklaarde woordvoerder Vladimir Legoida. “Het besluit van vandaag toont dat alle oproepen om extreem voorzichtig om te gaan met dit onderwerp genegeerd zijn. Vrede en harmonie tussen religies is heel breekbaar en complex, en verdraagt geen ondoordachte en zuiver politieke beslissingen.”

Ook vanuit Griekenland kwam er kritiek. “Het is een provocatie voor de seculiere wereld”, zei minister van Cultuur Lina Mendoni. Ze verwijt Erdogan ervan “zijn land zes eeuwen terug in de tijd brengen”.