Direct naar artikelinhoud
Reizen

Onduidelijkheid over corona-kleurcodes en reisadviezen blijft groot: ‘Leicester in lockdown? Dat moeten we nakijken’

Onduidelijkheid over corona-kleurcodes en reisadviezen blijft groot: ‘Leicester in lockdown? Dat moeten we nakijken’
Beeld Reuters

Er blijft grote onduidelijkheid over de lijst met Europese regio’s die een rood of oranje label krijgen van de overheid en waarvoor quarantaine bij terugkomst verplicht is. Gisteren werden enkel twee Spaanse en een Portugese regio bij de rode zones ingedeeld. Pas vanavond werd Leicester, de Britse stad die in lockdown is, aan de lijst toegevoegd. Maar waarom staat Zweden bijvoorbeeld niet op de lijst, gezien het hoge aantal besmettingen in sommige regio’s van het land? 

Niet-essentiële winkels in Leicester zijn weer dicht, net als pubs, restaurants en kappers. Inwoners moeten zo veel als mogelijk binnen blijven, en “niet-essentiële reizen van, naar en in Leicester” worden afgeraden. Dat zijn in het kort de maatregelen die sinds een kleine twee weken gelden in de Britse stad en ten vroegste op 18 juli herzien zullen worden.

En toch viel tot vanavond over al die maatregelen niets te lezen in het advies voor het Verenigd Koninkrijk van de Belgische dienst Buitenlandse Zaken. Leicester stond ook niet in de lijst met rode of oranje zones die gisteren op de website van Buitenlandse Zaken staat over terugkeerinformatie. Toen we de kwestie aan de woordvoerder van Buitenlandse Zaken voorlegden, klonk het dat dat moet nagekeken worden. Intussen staat Leicester wel op de rode lijst.

Nog geen formeel reisverbod

Het is echter niet de enige onduidelijkheid op de lijst, die op dit moment slechts drie rode zones bevat. Vanmiddag werden die zones nog uitgesplitst om ze gedetailleerder af te bakenen. Het gaat nu om het Catalaanse district Segrià in de provincie Lleida, het Spaanse district A Mariña en een aantal gemeenten rond de Portugese hoofdstad Lissabon. Wie vandaar terugkeert na een vakantie, moet bij thuiskomst verplicht in quarantaine en een coronatest laten afnemen. 

Ook komt er een formeel reisverbod naar de regio’s, al is het daarvoor nog wachten op een officieel Ministerieel Besluit dat momenteel nog in de maak is. Momenteel is het strikt juridisch dus nog niet verboden ernaartoe te reizen.

De nieuwe lijst met risicozones.Beeld FOD Buitenlandse Zaken

Wat met Zweden?

Maar hoewel er in Europa nog wel wat andere gebieden zijn waar het coronavirus weer opflakkert en de besmettingsgraad zelfs hoger ligt dan in de drie gebieden in kwestie, is daar op de lijst dus niets van terug te vinden, zelfs niet in de categorie oranje. Zo is er geen enkele waarschuwing voor Zweden, hoewel bijvoorbeeld de regio Stockholm een hogere besmettingsgraad kent dan de regio Lissabon. Toch hoeft u bij terugkomst uit de Zweedse hoofdstad voorlopig niet in quarantaine. Hoe kan dat?

Het principe van de rode, oranje en groene risicozones werd woensdag afgeklopt tijdens een Overlegcomité van de federale en regionale regeringen in ons land. Afgesproken werd dat een federale evaluatiecel met daarin onder andere afgevaardigden van de FOD Volksgezondheid, Sciensano en Buitenlandse Zaken adviezen zou geven over welke regio’s welke kleur zouden krijgen. Maar uit het meest recente verslag van die cel, de Celeval, blijkt dat op dit moment nog niet gebeurd te zijn. 

Op deze kaart van het Europese Centrum voor Ziektebestrijding staan het aantal nieuwe coronabesmettingen per twee weken per 100.000 inwoners. Hoe donkerder de kleur, hoe meer besmettingen.Beeld ECDC

‘Continu opvolgen’

In het verslag van de vergadering gisterenvoormiddag staat enkel dat “Celeval zal adviseren na voorbereidend werk door Sciensano en de FOD Volksgezondheid”. “Het dynamische en evolutieve gegeven van de rode zones moet kort en continu opgevolgd worden”, klinkt het nog. “Celeval kan in overleg met de politieke overheid een aantal vaste momenten per week vastleggen. Er kan eveneens in urgentie worden samengekomen om te beslissen.”

Hoewel er dus nog geen formeel advies van de Celeval is, verscheen er gisterennamiddag toch al een lijst op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, met daarop dus de twee Spaanse gebieden en Lissabon. “Wij staan in continu contact met de Celeval”, zegt woordvoerder Arnaud Gaspart daarover. “Momenteel hebben we gewerkt met de elementen die we hadden: die drie zones die in lockdown zijn. Daarmee dat het een eerste lijst is.” 

Reisadviezen

Wat de kwestie nog verwarrender maakt, is dat Buitenlandse Zaken de kleuren rood, oranje en groen ook hanteert voor de reisadviezen per land. Zo laten Finland en Noorwegen op dit moment bijvoorbeeld nog geen Belgen toe, en krijgen ze in dat systeem de kleur rood. Denemarken heeft als voorwaarde dat je er minstens 6 dagen moet blijven, en kleurt daarom oranje. Het Verenigd Koninkrijk staat bij Buitenlandse Zaken nog op oranje wegens de verplichte quarantaine, maar die geldt sinds vandaag niet meer.

Maar dat zegt dus niets over de ernst van de corona-epidemie in die landen. Op de kaart hieronder staan die landen apart in het rood ingekleurd. De drie rode regio’s waarbij quarantaine verplicht is bij thuiskomst, staan aangeduid met een rood kruis.

De lijst met reisadviezen.Beeld FOD Buitenlandse Zaken

‘Houd de website goed in het oog’

Het is niet duidelijk wanneer de Celeval opnieuw bij elkaar zal komen en een advies zal afleveren over de andere regio’s met een mogelijk hoger corona-risico. Volgens Gaspart zal de lijst “snel, mogelijk vandaag nog”, bijgewerkt worden. De kans is niet onbestaande dat sommige gebieden in Zweden dan bijvoorbeeld wel een oranje kleurcode krijgen, en dat reizigers die uit het land terugkeren aangeraden zal worden een coronatest af te nemen bij thuiskomst en in quarantaine te gaan.

Viroloog Marc Van Ranst wil niet op het resultaat van de vergadering van de Celeval vooruit lopen, maar gaat er wel vanuit dat de lijst aangepast zal worden. “Leicester zou in ieder geval in de rode zone moeten thuishoren”, zegt hij. Hij raadt reizigers dan ook aan de website van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden, net als de website van je vakantiebestemming.