Christoff: "Ik heb een paar vriendinnen gehad"

"Ja, ik gebruik botox. Ik neem daarover geen blad voor de mond" en "Ik heb een paar vriendinnen gehad". Zanger Christoff is de eerste gast van Luk Alloo in het nieuwe seizoen van 'Alloo Bij', dat dinsdagavond van start gaat op VTM. Christoff werd onlangs 40 en staat 25 jaar in het vak.

InKe

Luk Alloo volgde Christoff enkele maanden en vroeg hem de kleren van het lijf. De zanger gaat ook geen enkel antwoord uit de weg. Over zijn geaardheid bijvoorbeeld. "Ik verloor mijn maagdelijkheid bij mijn eerste schoolliefje, Hilde. Ik heb een paar vriendinnen gehad", vertelt hij. "Ik heb me nog een beetje verzet tegen het feit dat ik op mannen val, maar die strijd heb ik snel opgegeven."

"Op mijn 18e heb ik het aan mijn ouders verteld." Het duurde dan nog even voor Christoff met zijn geaardheid in de media kwam. “Ik vroeg me toen vooral af of Vlaanderen daar een boodschap aan had. Ik ben ook heel bang geweest voor negatieve reacties.”

Uiteindelijk kwam Christoff er toch mee naar buiten. “Ik kreeg toen een reporter aan de lijn die me de vraag stelde. We hebben toen kunnen onderhandelen dat het op een mooie, respectvolle manier werd gebracht. Ik hoop dat ik met die boodschap jongens of meisjes heb kunnen helpen.”

Christoff blikt vooruit op drukste maanden in carrière: “Ik kan moeilijk zeggen: Duitsland, ik kom niet”

© ISOPIX, vtm, rr

2017 wordt hét jaar van Christoff (40). De zanger gaat helemaal voor Duitsland, waar hij met Klubbb3 de nieuwe schlagersensatie is. Christoff en zijn muzikale vrienden Jan Smit en Florian Silbereisen brengen vrijdag een nieuw album uit, maken dit voorjaar drie tv-shows en geven 31 megaconcerten. De kans van zijn leven, beseft Christoff. Al moet hij daarvoor wel zijn vriend Jef loslaten. “De pauze in onze relatie geeft ons allebei innerlijke rust.”

Christoff De Bolle werkt ontzettend hard. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Duitsland. Dat zien we vanavond in het nieuwe seizoen van Alloo bij... Luk Alloo volgt Christoff naar zijn verjaardagsconcert in het Casino van Oostende, een persconferentie met Klubbb3, zijn presentaties op Radio 2 en zijn kerstconcert in Hasselt. Tijdens de weinige vrije momenten trekken de twee naar de geboortestreek van de zanger, bezoeken ze een oude school en praten ze over zijn nieuwste hobby.

Die nieuwe hobby is oldtimers verzamelen. Hoe ben je daarmee begonnen?

Ik had het lastig met mijn veertigste verjaardag. Om de pijn te verzachten wilde ik een sportauto kopen. Jef heeft me dat uit mijn hoofd gepraat: je bent daar te jong voor, de mensen gaan erover roddelen... Ter compensatie verzamel ik sinds vorig jaar wat oldtimers: Mercedessen uit de jaren negentig, mijn jeugd.

‘Wat’ oldtimers, zeg je?

Ik bezit er nu vijf. Drie staan in de garage bij mijn grootouders, de andere twee zijn met de boot onderweg vanuit Amerika. Die met de grootste sentimentele waarde voor mij is de 300 diesel, het model waarmee ik leerde autorijden. Nog zo’n mooie is de SL-cabrio uit de jaren negentig. Luc Steeno en Willy Sommers hadden er zo een toen ik als vijftienjarige begon te zingen.

Ik zou denken dat een auto voor jou alleen een transportmiddel is, geen verzamelobject.

Ik ben altijd zot geweest van Mercedes. In mijn kinderkamer hingen geen posters van zangers en filmsterren aan de muur, wel die van het Duitse merk. En ik had een collectie speelgoedauto’s.

In de reportage rijd je met een oldtimer naar jouw grootouders. Hoe belangrijk zijn zij voor jou?

Ze spelen een dominante rol in mijn leven. Als ik een nieuw album voorbereid, zal ik hen eerst de liedjes laten horen. Mijn meter neemt die taak bloedserieus. Niemand mag dan babbelen, ik ook niet.

Heb je ooit muziek bijgestuurd omdat je meter het maar niets vond?

Ik zou nog zo fout mogen zingen, in haar oren is het altijd goed. Mijn peter, die nog met de auto rijdt en mijn oldtimers onderhoudt, is ook superfier. Nu hij vanavond bij Luk Alloo te zien is, zal hij met plezier naar de bakker gaan. Zo van: heb je me gezien? Mijn grootouders zijn mijn allergrootste fans. Ze woonden bijvoorbeeld een grote show van me bij in Duitsland en zaten in het publiek naast Nana Mouskouri. Dat ik hen nog zoiets kan geven, bezorgt me veel voldoening.

© Alloo Bij

Het woord dat Luk Alloo associeert met jou, vertelde hij me, is ‘perfectionisme’. Terecht?

Ik leef als een topsporter. Ik let op mijn eten en drank. En op mijn slaap: ik heb tien uur nachtrust nodig. Ik besef dat mijn stem mijn kostbaarste werkinstrument is. Ik ben ook een perfectionist op het vlak van mijn agenda. Alles moet geregeld zijn, op lange termijn. We zijn nu al de kerstconcerten van 2017 en de planning van 2018 aan het voorbereiden. Want als we niet plannen...

...dan?

Kijk, we hadden geen rekening gehouden met het succes van Klubbb3. In ons eerste jaar voerden we nauwelijks promotie, en toch verkochten we 200.000 albums. Jan en ik moesten zo schuiven met onze overvolle agenda’s dat we soms met een privéjet naar Nederland of België vlogen voor één concert en inderhaast terugkeerden naar Duitsland. Dat is niet vol te houden. Daarom heb ik beslist, op enkele concerten in Vlaanderen na, de eerste helft van 2017 vrij te maken voor Klubbb3. We brengen vrijdag ons nieuwe album Jetzt Geht’s Richtig Los uit in vijf landen. Nu kunnen we tenminste deftig promo voeren, nog vier singles uitbrengen, 31 grote concerten geven en drie eigen tv-shows maken.

Je hebt Luk Alloo verteld dat je onlangs tien dagen vakantie had genomen, en al na zes dagen naar huis wilde.

Mijn relatie met Jef had echt qualitytime nodig. We zijn naar mijn buitenverblijf in Spanje getrokken. We aten altijd thuis, maar na vier dagen had ik dat ook gehad. Ik begon dan maar te schilderen uit verveling, wat ik nooit had gedaan. Het regende bovendien. Toen besefte ik: ik kan evengoed thuis werken.

Zegt dat iets over Christoff?

(lacht) Ik ben een workaholic. Op de tweede vakantiedag check ik mijn e-mails al. Dat heeft ermee te maken dat ik weet hoe het geweest is. Tien jaar geleden zat mijn carrière in het slop. Nu ben ik blij dat ik kán werken.

Waarom pluk je niet de dag op vakantie? Het is het enige moment dat je niet geleefd wordt.

Als ik naar het huis in Spanje ga, weet ik exact wat ik die vier dagen ga doen. Ik heb vastgelegd in welke restaurants ik ga eten en wat ik wanneer ga doen. Ik wil één keer de zee zien, één keer thuis ontbijten en één keer buitenshuis, ik moet één keer goed gegeten hebben. Ik móét plannen, anders loopt het fout. Dan verslaap ik me en is mijn dag om zeep. Finaal zou ik niets aan mijn vakantie hebben.

In de reportage komt Jef amper in beeld en al helemaal niet aan het woord. Vorige week raakte bekend dat jullie na twee jaar uit elkaar zijn.

Op het moment van de opnames waren we nog samen. Maar intussen hebben we een pauze ingelast. Dat zit zo: Jef, een verdienstelijk ruiter, is eind november naar Amerika vertrokken om de grootste jumpings te rijden met de beste paarden. Als hij eind januari terugkeert, zit ik in Duitsland, tot begin mei. Die planning riep vragen en twijfels op. Want wanneer zouden we elkaar nog zien?

© BMC-Picture/Dominik_Beckmann

Maar is het geen harde beslissing om meteen uit elkaar te gaan?

We hebben dit vooral voor onszelf gedaan. Om innerlijke rust te vinden. We kunnen ons nu allebei focussen op onze droomjob, zonder schuldgevoel tegenover elkaar. Praktisch is het onmogelijk om tussen mijn optredens even over en weer te vliegen naar Florida. Voor hem is het niet evident om de komende maanden naar Duitsland te komen: ik zit elke dag in een ander hotel, neem twintig tv-shows in twaalf dagen op en voer de klok rond promo.

Is dit de zeldzame keer dat je denkt: maak ik privé geen té grote opofferingen voor mijn carrière?

Ik mocht van hem mijn dromen najagen, tot in Duitsland. Ik wilde hem nu ook niet tegenhouden. Deze breuk doet zeer, maar het is overmacht. Geen enkele artiest in Vlaanderen krijgt de kans die ik nu krijg. Ik kan moeilijk zeggen: Duitsland, ik kom niet, want ik verkies qualitytime met mijn vriend...

Hoop je dat het goedkomt?

Als ik thuiskom en ik zie zijn kleren liggen, lijkt het alsof Jef elk moment zal binnenwandelen. Liefde is ook loslaten, zeker? Als het mag goedkomen, zal het ook goedkomen. Vandaar die pauze.

INFO

Alloo bij Christoff, om 21.40u op VTM.

Das Grosse Schlagerfest met Klubbb3, op 14 april in de Lotto Arena. www.teleticketservice.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER