Viroloog Marc Van Ranst in de studio van VTM Nieuws.
Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst in de studio van VTM Nieuws. © VTM NIEUWS

Viroloog Marc Van Ranst over mondmaskers: “Verplichting is enkel maar een stap die je neemt als je ziet dat het niet werkt”

Vanaf zaterdag is in ons land een mondmasker verplicht in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen, musea en banken. In de studio van VTM Nieuws herhaalde viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond dat hij zelf had gehoopt dat de ‘sterke aanbeveling’ rond mondmaskers voldoende zou zijn geweest. “Verplichting is enkel maar een stap die je neemt als je ziet dat het niet werkt”, stelt hij. “Niemand doet dat voor zijn plezier.”

31 reacties

  • Gino Sinnesael

    4 jaar geleden
    Zeer naïef om te denken dat "sterk aangeraden" opgevolgd gaat worden, zeker als men reeds verschillende voorbeelden had van de schending van de richtlijnen via massabetogingen, het niet-respecteren van de social distancing (ook door leinig politici!), enz. Moet men daarvoor professor zijn om te weten dat soms enkel streng en duidelijk zijn helpt?
  • Anoniem

    4 jaar geleden
    In België wordt de mensen behandeld als kleuters, je moet die domme mensen niet de waarheid zeggen want dan ontstaat er paniek. De dag van de lockdown feestjes was er paniek bij de dokters en dan zweeg Van Ranst en De Block. Nu maakt Van Ranst de bevolking wijs dat een mondmasker het ultieme wapen is tegen Covid-19, maar dan alleen in de winkels, feesten mag zonder. In Antwerpen is Dewever de oorzaak van de besmettingen want er zijn bejaarden die op een bankje zitten, niet degene die feesten.
  • Elise Van Damme

    4 jaar geleden
    Wie gelooft deze 'top'viroloog nog als hij eerst drie maanden kwam vertellen dat mondmaskers geen soelaas brengen.Alweer eens van een bocht van 360 gesproken. Het is niet de eerste keer.
  • Rudy Verlinden

    4 jaar geleden
    Ik voorspel een gigantische 2e golf van corona, maar miraculeus genoeg geen gevallen van RSV en influenza deze winter. Jongens toch, wordt wakker! Er is voor miljarden schade en dan nog te zwijgen van het geld dat de pharma al heeft gekregen voor een niet bestaand vaccin. Nergens wordt de IFR (dodelijkheid) van het virus vermeld. In Nederland is dit 0.35-1% m.a.w. een stevige griep. Als dit uitkomt dan komt er revolutie. Dus, allemaal mondmakser op, bang zijn en zwijgen!
  • Martine Kyndt

    4 jaar geleden
    Eerst een vals gevoel van veiligheid en nu moet het !! Ik denk ze zitten met een enorme overschot aan mondmaskers en de commercie moet draaien. Ik sta in een winkel achter plexiglas, en moet er nu een dragen ! Klanten mogen een gezichtscherm dragen, wij niet. De werknemers in winkels zijn al maanden bezig en hiep hiep hoera worden nog meer gekoeioneerd, is er echt over !