Direct naar artikelinhoud
Vlaamse feestdag

Kunstenaarsduo creëert ‘inclusieve’ Vlaamse vlag

De alternatieve Vlaamse vlag van Jasper & Noortje: geen tong, wel een hartje.Beeld Jasper & Noortje

Kan u op 11 juli nog een Vlaamse vlag bovenhalen zonder een rechtse stempel te krijgen? Kunstenaarsduo Jasper & Noortje vindt van niet, en stelt een nieuwe Vlaamse leeuw voor. ‘Wij willen dat elke Vlaming zich achter die vlag kan scharen.’

Het idee ontsproot vreemd genoeg bij het bekijken van een Woodstock-documentaire, vertelt Jasper Declercq. “De ‘Star-Spangled Banner’ (het Amerikaanse volkslied, MIM) was op dat moment gelinkt aan de oorlog in Vietnam, maar met een eigen versie claimde Jimi Hendrix het lied op een symbolische manier terug. Dat verhaal deed me meteen aan de Vlaamse vlag denken.”

De Vlaamse vlag, zo klinkt het bij kunstenaarsduo Jasper & Noortje, is op dit moment namelijk niet het symbool van alle Vlamingen. “De Vlaamse vlag en identiteit zijn gemonopoliseerd door de rechtse politieke partijen”, zegt Declercq, die aangeeft dat hun beeld van ‘de Vlaming’ niet inclusief is. Samen met grafisch ontwerper Johan Theeuwes ontwierpen ze voor 11 juli een alternatieve Vlaamse vlag, met een rood hartje in plaats van een rode tong. “Een vlag waar elke Vlaming zich achter kan scharen, die verenigt in plaats van verdeelt.”

“We willen het debat aanzwengelen, een beetje tegen de schenen schoppen zelfs”, zegt Declercq. Een echte vlaggenwissel is met andere woorden niet het doel, wel de Vlaming op een andere manier naar de vlag te laten kijken. Dat de Vlaamse leeuw een grote politieke lading heeft, valt alleszins niet te ontkennen – denk alleen al aan het Pukkelpop-incident van vorig jaar. Al eigent de Vlaamse Beweging zich wel vooral de zwarte Vlaamse leeuw toe en niet de officiële Vlaamse vlag uit 1973 - met een rode tong en rode klauwen. Is deze ‘rebranding’ dan eigenlijk wel nodig?

“Die hele discussie over de zogezegde collaboratievlag is iets wat de laatste jaren inderdaad opspeelt, maar het grotere verhaal voor ons is dat sommige mensen zich niet meer met een Vlaamse vlag durven vertonen vanwege de connotatie”, vertelt Declercq. “Zelf noem ik me Antwerpenaar, Belg, Europeaan en dan pas Vlaming. Terwijl er heel wat Vlaamse waarden zijn waar ik trots op ben, zonder dat daar een politieke kleur aan vasthangt.”

Om het inclusieve verhaal nog wat extra kracht bij te zetten, creëerde het duo ook acht alternatieve vlaggen met telkens een ander accent. Een vlag waarbij de leeuw bijvoorbeeld een prothese heeft, voor de Vlamingen met een handicap. Of een vlag met een leeuwin, voor de Vlaamse vrouwen. Ook voor Vlamingen met buitenlandse roots, Vlamingen uit de lgbtqia+-gemeenschap of simpelweg Vlaamse ‘feestvierders’ is er een alternatief, die laatste heeft een pintje in de klauwen.

“We hebben wellicht nog veel groepen over het hoofd gezien, dus aan de mensen die het voelen kriebelen om zelf aan de slag te gaan: go crazy”, zegt Declercq. Op de website www.vlaamsevlag.be, die vandaag live gaat, zijn alle ontwerpen te vinden.