Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Wie geen mondmasker draagt in winkel, riskeert boete van 250 euro

Wie geen mondmasker draagt in winkel, riskeert boete van 250 euro
Beeld BELGA

Een klant die in een winkel geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro. Dat blijkt uit het Ministerieel Besluit over de uitbreiding van de mondmaskerplicht, die net gepubliceerd is in het Staatsblad.

Handelaars of winkeluitbaters die de verplichting niet naleven, kunnen een boete van 750 euro krijgen. Er wordt evenwel niet van de handelaar of uitbater verwacht dat hijzelf de controle uitvoert. 

Voor wie de minnelijke schikking weigert te betalen of meermaals de verplichting overtreedt, kunnen de boetes oplopen tot wel 4.000 euro en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden.

Twitter bericht wordt geladen...

In het Ministerieel Besluit staat ook te lezen dat mondmaskers vanaf morgen ook verplicht zijn in casino’s, speelautomatenhallen en publiek toegankelijke delen van gerechtsgebouwen.

Deze locaties zijn toegevoegd aan de lijst van plaatsen die gisteren door het overlegcomité was aangekondigd: winkels, winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken. De mondmaskerplicht geldt vanaf 12 jaar.

Over banken is er geen sprake. Het eerdere bericht van Febelfin dat er ook in banken een mondmaskerplicht geldt, lijkt dus een eigen initiatief te zijn.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog