Ook De Wever maakt van abortus breekpunt voor formatie

Bart De Wever op de 11 juli-viering op het Schoonselhof in Antwerpen. ©  Jan Van der Perre

‘Als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelijk vind, dan is het erg moeilijk om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niets gebeurd is.’ Met die uitspraak over de versoepeling van de abortuswet zet N-VA-voorzitter Bart De Wever de formatiepoging van de ‘drie koningen’ verder onder druk.

msn, pvm, lob

De Wever, die zijn uitspraak deed aan VRT NWS in de marge van de 11 juli-viering in Antwerpen, ging nog een stapje verder. ‘Als die partijen mekaar zo geweldig vinden dat ze op die basis een regering kunnen vormen met socialisten, communisten en groenen, dan moeten ze dat maar doen. Dat zal een regering zijn die in Vlaanderen nul komma nul draagvlak heeft.’

‘Die partijen’, dat zijn Open VLD en MR. De Vlaamse en Franstalige liberalen worden zo door De Wever onder druk gezet om mee de versoepeling van de abortuswet tegen te houden. Voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) proberen namelijk samen met Joachim Coens (CD&V) partners te vinden om de huidige minderheidsregering uit te breiden. De zogenaamde ‘Arizona-coalitie’ – Open VLD, MR, CD&V, CDH, N-VA en SP.A – geniet daarbij de voorkeur. Maar die partijen verschillen van mening over de versoepeling van abortus: Open VLD, MR en SP.A zijn voor, CD&V en N-VA tegen.

De Wever koppelt zijn deelname aan de Arizona-coalitie dus aan de abortuswet.

Coens vs. Bouchez

Ook voor CD&V is dit een breekpunt. De relatie tussen CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kwam onder druk te staan toen het wetsvoorstel begin juli in de Kamer kwam. Bouchez liet zijn fractie vrij om te stemmen, terwijl Coens gehoopt had om met de steun van de liberalen extra uitstel uit de brand te slepen. Dat lukte uiteindelijk wel, maar dan alleen door een extra amendement in te dienen en daarvoor nog eens advies te vragen aan de Raad van State – de derde keer al. Een weinig elegante noodrem.

Coens, Bouchez en Open VLD-voorzitter Egbergt Lachaert hadden een verzoeningsvergadering nodig om af te spreken dat ze ethische dossiers ‘bij de afbakening van het regeer­akkoord’ aan bod zouden laten komen. Bouchez tweette snel daarna echter al: ‘Zonder regering doet het parlement zijn werk’. Coens had met andere woorden geen garanties in handen.

Donderdag opnieuw stemming?

Vrijdag heeft de Raad van State de zaak weer versneld. Het nieuwe advies over het voorstel is in een sneltempo afgeleverd. De PS heeft vrijdag meteen aan Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) gevraagd om het punt op de Kameragenda te zetten. Woensdag wordt daarover beslist tijdens de Conferentie van voorzitters. Normaal zou het wetsvoorstel dus komende donderdag tijdens de plenaire vergadering gestemd kunnen worden.

Het wetsvoorstel zou abortus volledig uit de strafwet halen en de termijn van twaalf naar achttien weken verlengen. De verplichte bedenktijd wordt ook ingekort en er komen strafsancties voor wie abortus wil verhinderen.

Afwachten of de brede meerderheid voor versoepeling, bestaande uit socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFi, die er eerder was, donderdag nog overeind blijft.