Direct naar artikelinhoud
LGBTQIA+

Sports Illustrated plaatst voor het eerst transgender model op de cover

Braziliaans topmodel Valentina Sampaio.Beeld AFP

De tijd waarin bikinimodellen alleen slank en wit waren, ligt gelukkig al even achter ons. Zo bracht het befaamd magazine Sports Illustrated een nummer uit dat focuste op een positief zelfbeeld en zette het Tyra Banks als eerste zwarte vrouw ooit op de cover in 1997. Nu wordt opnieuw geschiedenis geschreven dankzij Valentina Sampaio: de eerste transgendervrouw ooit op de voorpagina.

“Ik was dolgelukkig toen ik het nieuws te horen kreeg. Het leek niet echt”, vertelt Valentina aan People Magazine. “Ik heb er altijd van gedroomd om dit te kunnen doen. Sports Illustrated betekent veel voor mij. Vroeger associeerde ik het magazine met angst en er niet bijhoren. Maar een plaats krijgen in het boekje, dat nu zo focust op diversiteit, verandert mijn leven.”

De Braziliaanse schone maakte naam als eerste transmodel voor Victoria’s Secret in 2019. Een speciaal moment voor het merk, aangezien de CEO Jan Singer, onder vuur kwam te liggen nadat hij aanvankelijk zei dat er nooit transgender modellen zouden meelopen in de show. “De show moet een fantasie zijn”, klonk het toen bruut.

Maar vijf maanden later kreeg Valentina dan toch de job. “Dit is een bijzonder moment voor de maatschappij, niet alleen voor de transgemeenschap”, vertelde ze toen aan Elle. “We maken een evolutie mee. Een positieve.”