Direct naar artikelinhoud
CoronacijfersBelgië

Van Ranst over toenemende besmettingen: ‘Probleem als ook ziekenhuisopnames stijgen’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Johan Jacobs

Voor de vierde dag op rij is het aantal vastgestelde besmettingen gemiddeld over zeven dagen gestegen. Geen reden tot grote bezorgdheid, volgens viroloog Marc Van Ranst. Hij benadrukt dat we moeten kijken naar het aantal ziekenhuisopnames, die voorlopig nog een dalende trend vertonen.

en

“Zolang de stijging van het aantal besmettingen niet gradueel is, dan valt het mee”, zegt Van Ranst. “Omdat de ziekenhuisopnames voorlopig blijven dalen, zitten we nog op een plateau. Maar als die gaan stijgen, is dat een probleem.” Vandaag en morgen geeft Sciensano geen cijfers van het aantal hospitalisaties.

Wat kunnen we eraan doen? “De coronamaatregelen beter opvolgen dan nu het geval is”, maant Van Ranst aan. “We wisten dat we in een moeilijke periode zouden komen, met ook vakantiegangers die terugkeren uit het buitenland. Vandaar de verplichting van het dragen van een mondmasker in winkels.” 

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Contact tracing

Van Ranst ijvert voor grondiger onderzoek naar de clusters van besmettingen. “Daar schort nog wat aan. Contact tracing zou sneller moeten gebeuren. Idealiter weten we van iedereen hoe hij of zij besmet is geraakt.”

Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt eveneens dat het virus nog altijd “achter elke hoek loert”. Net als Van Ranst wijst hij op het beter naleven van de maatregelen. “Het is niet omdat de zon schijnt, dat we het gevoel moeten hebben dat het achter de rug is. Handen wassen, afstand houden van anderen en mondmaskers dragen blijft belangrijk”, zegt hij op VRT NWS.