Britse regering zet bijna 800 miljoen euro opzij voor grenscontroles na brexit

Groot-Brittannië heeft plannen om 790 miljoen euro (705 miljoen pond) vrij te maken om grensposten op te richten, als de brexit tegen eind dit jaar werkelijkheid wordt. Dat heeft de Britse regering aangekondigd.

Waarover gaat het? Sinds begin februari onderhandelen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relaties. Daarom loopt er momenteel een transitieperiode, nog tot 1 januari 2021. Behalve het feit dat er verschillende struikelblokken tussen de partijen bestaan, strooide ook het coronavirus roet in het eten. Als er tegen begin volgend jaar geen deal op tafel ligt, donderen de Britten uit de eenheidsmarkt en douane-unie.

Het nieuws? Ondanks de coronacrisis en een gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen, blijven bevoegd minister Michael Gove en premier Boris Johnson volhouden dat de transitieperiode niet verlengd zal worden. ‘We voeren de onderhandelingen natuurlijk op het scherpst van de snee, om de beste mogelijke handelsrelatie met onze EU-buren te krijgen. Maar we zullen niet toegeven op de essentiële principes waarvoor ons land gekozen heeft’, liet de brexitminister optekenen in de krant The Telegraph.

De details? Michael Gove voegt meteen de daad bij het woord. Hij kondigde zondag aan dat er nieuwe infrastructuur, douanetechnologie en 500 extra jobs komen ‘om ervoor te zorgen dat onze grenzen klaar zijn voor volledige onafhankelijkheid’, zei hij, terwijl hij de brexit omschreef als ‘verhuizen’. De nieuwe grenzen moeten klaar zijn ‘wanneer Groot-Brittannië weer de controle krijgt op 1 januari 2021’, besluit de minister.

Maar? Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Peter Ricketts reageerde op Twitter meteen kritisch op de bewering van Gove dat Groot-Brittannië ‘de meest effectieve en veilige grens’ zal hebben. ‘Het is me niet duidelijk hoe dat kan, wanneer we op 1 januari de toegang verliezen tot het informatiesysteem van de Schengenzone, dat ons waarschuwingen geeft over bewegingen van criminelen en verdachten’, schrijft hij. Volgens Ricketts consulteerde de Britse (grens)politie het systeem 600 miljoen keer in het voorbije jaar.

Lees ook:

Meer