Direct naar artikelinhoud
Abortuswet

De Wever ziet abortuswet als breekpunt: stemming dreigt formatiegesprekken te torpederen

‘Krijgt de versoepeling groen licht, dan is het erg moeilijk om met dezelfde partijen te doen alsof er niets is gebeurd’, schrijft N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld EPA

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt, onder meer in een opiniestuk in deze krant, van de versoepeling van de abortuswet een breekpunt voor de regeringsgesprekken. ‘Degenen die een federale regering proberen vormen, zouden er goed aan doen hun dadendrang te temperen.’

Zonder plotwendingen wordt donderdag in de Kamer gestemd over een soepelere abortuswet, die onder meer de termijn voor een abortus verlengt van 12 tot 18 weken zwangerschap. Dat dreigt roet in het eten te gooien van de regeringsgesprekken, nu N-VA expliciet de koppeling maakt tussen die gesprekken en de abortuswet.

“De roekeloosheid van dit hele schouwspel is niet minder dan een schande”, schrijven De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel vandaag in een opiniestuk in deze krant. Krijgt de versoepeling groen licht, dan is het “erg moeilijk om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niets is gebeurd. Dat is eigenlijk onmogelijk”, zo zei De Wever afgelopen weekend al.

Lees ook

Het opiniestuk van Bart De Wever en Valerie Van Peel: Abortus is wel wat anders dan het trekken van een tand

Het standpunt van hoofdredacteur Kirsten Bertrand: Hoe je zwanger raakte, en waarom je het niet wilt houden: het doet er niet toe

Het offensief van N-VA betekent extra hoofdbrekens voor partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Zij proberen een zogenaamde Arizona-coalitie op de been te brengen, waar ook sp.a, N-VA en cdH deel van moeten uitmaken. Twee weken terug kwam het al tot een frontale clash tussen Coens – die discussies over de abortuswet in de regeringsonderhandelingen wil takelen – en Bouchez. Toen werd de stemming op het laatste moment geëvacueerd uit de Kamer, door de Raad van State een derde keer om advies te vragen.

Die heeft zijn werk nu sneller dan verwacht rond, waardoor de wet vlak voor het zomerreces alsnog gestemd kan worden in de Kamer, nu donderdag. Net als twee weken terug is Bouchez niet van plan om zijn parlementsleden te zeggen wat ze moeten doen. “Het parlement moet gerespecteerd worden. En als er een stemming komt, dan zullen de liberalen stemmen in alle vrijheid, naar eer en geweten. Dat is een van onze fundamentele principes, daar gaat niks aan veranderen.”

Ogen op Vlaamse liberalen

Het is evenwel niet zeker dat er donderdag ook echt gestemd zal worden. Met enkele kunstgrepen is het alleszins mogelijk om de wet nog maar eens op de lange baan te schuiven. Coens sluit zo’n manoeuvre niet uit. “We zullen zien of er nog mogelijkheden zijn. Maar als er nu donderdag gestemd wordt, is dat wel een probleem. Voor ons is dit regeringsmaterie.”

Zo zijn alle ogen gericht op de Vlaamse liberalen. Voorzitter Lachaert houdt het erop dat hij nog altijd op zoek wil gaan naar constructieve oplossingen. Open Vld-fractieleider Vincent Van Quickenborne, een dichte medestander van ­Lachaert, liet vrijdag wel verstaan dat er best deze week gestemd kan worden.

De regeringsgesprekken staan daardoor, meer dan 400 dagen na de verkiezingen, nagenoeg stil. Zonder N-VA en CD&V is een meerderheid quasi ­onmogelijk. Al wil Bouchez wel nog eens zien of N-VA wel echt weg zou blijven van de onderhandelingstafel als de versoepeling goedgekeurd wordt. “Als Bart De Wever aan de Vlamingen wil uitleggen dat hij vindt dat, in de zwaarste economische crisis in de geschiedenis van het land, N-VA geen rol moet spelen om het land overeind te helpen en Vlaanderen te helpen het hoofd te bieden aan de crisis, dan mag hij dat gerust proberen uitleggen. Maar in zijn plaats zou ik dat niet doen.”