Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Zeven op tien Belgen weet niet welke straffen toegelaten zijn bij opvoeding

Een meerderheid van de Belgen, zeven op de tien, weet niet wat toegelaten is op het vlak van straffen tijdens de opvoeding. Een tik geven of zelfs slaan met een voorwerp wordt nog regelmatig toegepast. Twee op de drie Belgen zijn voorstander van wetgeving om geweld binnen de opvoeding te reguleren. Dit percentage stijgt zelfs tot 74 procent als de wet niet bestraffend is voor de ouders, blijkt uit een opiniepeiling bij een representatief staal van de Belgische bevolking.

9 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Ieder kind is anders en reageert daar anders op. En ook anders op verschillende leeftijden.
  • Gerard Braeckmans

    4 jaar geleden
    Zoals een jaar of zo in de krant stond opperde een Britse vrouw (pedagoge?) dat men kinderen moet opvoeden zoals honden dat doen. Liefdevol en als het nodig is een beet in de nek. (kom nu maar op met die commentaren!).
  • Yvan Lissens

    4 jaar geleden
    Ik kreeg in mijn vroege jeugd ook al eens een pak voor de broek als ik iets uitstak wat niet door de beugel kon. Mijn vader heeft me nooit aangeraakt, maar mijn moeder haar hand vond soms al eens mijn achterwerk. Slaan met voorwerpen of slaan in het gezicht gaat, volgens mij, veel te ver, maar van een rood achterwerk ga je echt geen trauma overhouden. Bovendien wist ik meestal zelf al wel wanneer ik billenkoek verdiend had.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Gebeurt nogal vaak dat die voorstanders van een tik die ook uitdelen zonder echt goede reden. Op basis van een vermoeden of hun door een eigen frustratie. De schade in de kind-ouder relatie kan groot worden dan.
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Het vertrouwen tussen kind en ouder mag nooit bedreigd of geschonden worden. Het kan dus een tik of een andere straf te veel worden. En je kan een zeer gehoorzaam en presterend kind krijgen maar uiteindelijk wreekt zich dat toch nadien. Een tik geven zou iets moeten zijn waar je als ouder 30 seconden nadien dikke spijt van hebt en niet herhaalt.