Direct naar artikelinhoud
Werk

Het gemiddelde startersloon ligt een stuk lager dan wat jongeren verwachten

Het gemiddelde startersloon ligt een stuk lager dan wat jongeren verwachten
Beeld Getty Images

Op het kantelpunt tussen afstuderen en de start van een beroepsloopbaan kijken heel wat jongeren momenteel uit naar hun eerste echte loonbrief. Omdat verwachtingen en realiteit soms ver uit elkaar liggen, analyseerde loonberekenaar SD Worx bijna 74.000 startlonen. Gemiddeld ligt het eerste voltijdse brutoloon voor 18- tot 24-jarigen nu net onder de 2.000 euro, zo blijkt. Al zijn er wel verschillen naargelang instapleeftijd, de regio en het statuut.

Net afgestudeerd en op zoek naar een eerste job? Spannend. Maar welk bedrag mag je eigenlijk op zo’n eerste echte arbeidscontract achter ‘brutoloon’ verwachten? Durvers brengen het al tijdens het eerste sollicitatiegesprek ter sprake. Voor anderen blijft het dikwijls nog tot een volgende selectieronde een vraag. “Niet alle schoolverlaters hebben realistische verwachtingen”, weet Kim Van Houtven van SD Worx, dat daarom een analyse maakte. “Wie eerder een studentenjob had, schrikt bovendien ook weleens van het verschil tussen bruto en netto.”

In 2019 bedroeg het gemiddelde brutoloon van een 18- tot 24-jarige (voltijdse) starter in België welgeteld 1.946 euro. Gemiddeld genomen is dit nauwelijks verschillend voor arbeiders (1.948 euro) of bedienden (1.944 euro). Groter zijn de verschillen bij een opsplitsing naar regio en statuut. “Over het algemeen zijn de beginnerslonen in Brussel (2.000 eur) hoger, dan in Vlaanderen (1.972 eur) en Wallonië (1.792 eur)”, weet de senior HR-consultant bij ’s lands grootste loonberekenaar. Waar in Vlaanderen startende bedienen een hoger bedrag op hun loonbrief zien dan arbeiders, verdienen die laatsten in Brussel en Wallonië gemiddeld beter dan beginnende bedienden.

Startende arbeiders verdienen voor hun 21ste meer dan wie op dezelfde leeftijd als bediende aan de slag gaat. Daarvoor is ook een verklaring. Van Houtven: “Vanuit een technische of beroepsopleiding start men als 18-jarige in specifieke arbeidersfuncties als geschoold arbeider. Geschoolde arbeiders zijn veelgevraagd en hebben een belangrijke meerwaarde voor de werkgever.”

Waarde van diploma

Dat beeld verandert als je naar de leeftijd kijkt waarop aan de eerste job wordt begonnen. Wie op 23 jaar zijn eerste echte arbeidsovereenkomst als bediende tekent, verdient iets meer dan wie op die leeftijd als arbeider start. “Dergelijke starters hebben vaker een hogere opleiding genoten en komen dan in bediendefuncties met meer expertisevereisten terecht. Algemeen geldt: hoe ouder je start, hoe hoger het loon, en daarbij ook hoe specifieker de functie. Als arbeider zijn de verschillen tussen een instap op je 20ste of 23ste minder groot.”

Alle genoemde bedragen zijn gemiddelden en zeker niet het minimum, benadrukt Van Houtven. “We raden schoolverlaters aan ook breder te kijken dan het brutoloon: maaltijdcheques, een groepsverzekering of een onkostenvergoeding zijn bijvoorbeeld belangrijke extra’s in het loonpakket. Maar ook opleidingen, aantal vakantiedagen en bereikbaarheid van het bedrijf en de mogelijkheden tot telewerk spelen een rol.”