Direct naar artikelinhoud
Formatie

PS-toppers willen opnieuw onderhandelen: slaagt het plannetje van de ‘drie koningen’ dan toch?

PS-voorzitter Paul Magnette huldigt in 'zijn' Charleroi een Rue Patrice Lumumba in, eerder deze maand.Beeld EPA

Liever besturen met N-VA dan nog eens jaren in de oppositie zitten. Dat is de afweging die verschillende PS-toppers maken. Zo zou het plannetje dat de ‘drie koningen’ in hun achterhoofd hadden, PS én N-VA bij de regeringsgesprekken betrekken, toch nog kunnen uitkomen.

en

We hebben nog maar twee opties: oppositie of onderhandelen met N-VA. Dat zei PS-voorzitter Paul Magnette maandagochtend op het partijbureau van de Franstalige socialisten. Volgens de krant l’Echo maakte Magnette de bedenking dat er nu eenmaal geen meerderheid is om de Kamer te ontbinden, wat nodig is om naar nieuwe verkiezingen te gaan. Verscheidene PS-boegbeelden zouden dan toch maar liever eieren voor hun geld kiezen.

Dat is een interessante ontwikkeling, want tot nu toe beschouwde PS onderhandelingen met N-VA als een doodlopend spoor. Half maart vormden ze bijna samen een noodregering om de coronacrisis te bezweren, maar uiteindelijk kreeg Magnette zijn achterban niet overtuigd. Al die tijd bleef de gedachte om nog jaren in de oppositie te zitten wel knagen aan de partij. De Parti Socialiste wil terug aan de macht.

Toen de ‘drie koningen’ Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) twee weken geleden hun plannen voor een ‘Arizona-coalitie’ met N-VA, sp.a en cdH bekendmaakten, werd de oprechtheid daarvan meteen in vraag gesteld. De formule heeft slechts één zetel op overschot in de Kamer. Langs Franstalige kant vertegenwoordigt ze slechts één burger op drie. Was dit een poging om de PS uit haar kot te lokken?

Coens, Lachaert en Bouchez hebben de deur altijd expliciet open gelaten voor de PS. De hoop was dat Magnette en co mogelijk toch zouden bijdraaien. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de optie altijd opengehouden. De regering die deze economische crisis moet bestrijden, heeft volgens De Wever maar beter een stevige basis.

Toegevingen

Voor de Franstalige socialisten was het tot nu toe duidelijk dat de drie koningen nergens naartoe gingen. Als ze niet ruzieden over de abortuswet, dan wel met sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Maar het trio lijkt nu toch bereid om toegevingen te doen aan Rousseau, die zijn rol bikkelhard speelt. Bovendien zijn de Vlaamse socialisten naar eigen zeggen niet getrouwd met PS. Plots lijkt het besef te zijn neergedaald dat de sp.a zonder de PS een regering zou kunnen vormen. De schrik zit erin. Wat als de Arizona-trein vertrokken is zonder hen? Rousseau kan niet neen blijven zeggen tegen de uitnodigingen die hij krijgt om met de zes partijen rond tafel te gaan.

Daarmee lijkt het onmogelijke, PS en N-VA samen aan tafel krijgen, toch een stapje dichterbij te komen. Maar de weg is nog lang. Krijgt Magnette zijn achterban deze keer wel mee? Bij de PS gaan sommigen nog uit van het scenario van de klassieke tripartite, zonder N-VA. En sluit MR de socialisten zomaar in de armen? Eerst zullen de zes Arizona-partijen wel samenkomen, klonk het binnen de partij, daarna kan PS er eventueel bij. 

Als er überhaupt al zo’n plenaire vergadering komt. Vandaag was ze alleszins nog niet gepland, maar liepen de gesprekken achter de schermen voort.