Experts maken zich zorgen over tweede coronagolf in ons land

Experts Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Herman Goossens hebben tijdens de coronacommissie in Vlaams Parlement hun bezorgdheid geuit over een eventuele tweede golf van de coronapandemie in ons land. Volgens hen zijn er meerdere punten die moeten aangepakt worden.


De aanpak van de coronacrisis lag vandaag onder een vergrootglas in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Daar kwamen onder andere professoren Erika Vlieghe, Herman Goossens en Marc Van Ranst getuigen over hoe zij die aanpak beoordelen. Ze spraken er ook over wat moet gebeuren om een tweede golf in ons land te vermijden.

Geen eenheid in commando

Het grootste punt van kritiek bij de drie experts is dat er in ons land te weinig eenheid van commando is om snel te kunnen reageren. Het is niet de eerste keer dat de versnippering van bevoegdheden in ons land kritiek krijgt.

‘Te veel niveaus, te veel comités … Er was en er is nog altijd geen eenheid van commando’, klinkt het bij viroloog Marc Van Ranst. ‘We hebben een hele goeie voorbereiding op de tweede golf nodig. Daar wordt ook hard aan gewerkt. Maar opnieuw raakt iedereen verstrikt in het kluwen: wie mag wat doen en op welk beslissingsniveau? Op de brug van de boot moet een kapitein staan’, zegt infectiologe Erika Vlieghe via VRT NWS.

Testen en contacttracing

Ook op andere zaken is er kritiek van de experts. ‘Veel van de contacttracers die er nu zijn, hebben geen werk. Ze zitten daar, kijken Netflix, lezen een boek of volgen een taalcursus. We krijgen nog te veel signalen van mensen die positief getest hebben en na verschillende dagen nog altijd niet gecontacteerd zijn. Dat is een van de zaken die mij niet optimistisch maken over een eventuele tweede golf. De klok tikt’, waarschuwt Van Ranst.

Professor Goossens maakt zich dan weer zorgen over de testcapaciteit in het najaar. Volgens hem zijn er daarvoor meer middelen nodig. ‘We gaan toch niet gaan zeuren over enkele tientallen miljoen als je ziet wat de kostprijs is van een lockdown?’ Goossens pleit er ook voor om mensen zelf thuis tests te laten afnemen om zo dokters en verpleegkundigen minder te belasten.

Lees ook: ‘Vakantie in het buitenland?’ Neen, dat mag plots niet meer

Meer