Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Rechter heft tijdelijk publicatieverbod op boek Mary Trump op

De cover van het gecontesteerde boek, met rechts auteur en nicht van de president Mary Trump.Beeld AP

Het hooggerechtshof van New York heeft het tijdelijke verbod op het boek van Mary Trump, de nicht van president Trump, opgeheven. Daarmee kan het onthullende boek over de familie van de Amerikaanse president vandaag verschijnen.

De rechter wees het verzoek om een publicatieverbod af en zette een streep door het tijdelijke publicatieverbod dat was uitgevaardigd tegen Mary Trump en haar uitgever Uitgeverij Simon & Schuster voor het boek met de titel 'Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man'.

De advocaten van Mary Trump reageerden opgetogen. “De rechtbank heeft gelijk dat het de bemoeienissen afwijst van de familie Trump om Mary's politieke stem over belangrijke publieke zaken te blokkeren”, klonk het.

Amerikaanse media beschrijven gretig wat Mary Trump over het gezin van de president te vertellen heeft. Zo worstelde de moeder van Donald met haar gezondheid nadat haar baarmoeder moest worden verwijderd, en daarmee waren de kinderen overgeleverd aan hun vader, de vastgoedmagnaat Fred Trump die in 1999 overleed. Mary omschrijft deze man als een ‘goed functionerende sociopaat’ en komt met details over zijn grofheid, pestgedrag, antisemitisme, seksisme en xenofobie.

Het boek is nog voor publicatie zo veel besteld, dat het nu al een bestseller is. Het Witte Huis heeft niet gereageerd op de verzoeken om commentaar van diverse media. “Familiezaken horen familiezaken te blijven”, zei Kellyanne Conway, een naaste medewerkster van de president. 

De Amerikaanse president Trump.Beeld REUTERS