Direct naar artikelinhoud
InterviewKristof Peeters

‘Onze hamburgers met zwammen verschillen haast niet van de ‘echte’’

‘Onze hamburgers met zwammen verschillen haast niet van de ‘echte’’
Beeld Benoit De Freine

Half groente, half vlees: Equinox lanceert zijn allereerste hybride gamma hamburgers en worsten in België onder de naam Meat the Champion. Speciaal voor Belgen die op zoek zijn naar manieren om hun vleesconsumptie terug te schroeven. Maar waarom dan niet gewoon een kleiner stuk vlees kopen? Kristof Peeters, algemeen directeur bij Equinox, legt uit.

Vanwaar de stap naar een assortiment hybride vlees? 

“We willen meegaan met de hedendaagse trends. De groep flexitariërs wint steeds aan populariteit, om verschillende redenen: gezondheid, de planeet, het dierenwelzijn... Zij willen ‘carniminderen’, zonder hun portie vlees volledig op te geven. Daarom hebben we dit assortiment ontwikkeld, dat bestaat uit hamburgers, merguez en chipolata’s. Je kan al eens heerlijk vegetarisch koken, maar soms wil je toch gewoon nog eens een worst bakken op oma’s wijze?”

Hoe zijn de producten ontwikkeld? 

“Wij maken een pasta op basis van oesterzwammen die dan gemengd wordt doorheen het gemalen vlees. Om die pasta te ontwikkelen hebben we veel testen gedaan en overlegd met experts uit de oesterzwamsector. We hebben bijvoorbeeld geëxperimenteerd met andere types champignons, maar met oesterzwammen bereik je het beste resultaat. Na anderhalf jaar hebben we nu een assortiment bekomen dat qua smaak en structuur amper afwijkt van gewoon vlees.” 

Valt hybride vlees nog te onderscheiden van gewoon vlees?

“Inmiddels is de techniek zover ontwikkeld dat een hybride product volgens ons niet moet onderdoen voor de smaak en textuur van het originele vleesproduct. Tien jaar geleden lanceerden verschillende fabrikanten al hybride vleesproducten, maar dat werd nooit een succesverhaal. Nu is de tijd rijp. Uit een test blijkt wel dat als je ze beide naast elkaar legt, de meesten de ‘echte’ hamburger er wel uithalen. Die heeft gewoon een meer uitgesproken vleessmaak. Maar stel dat je morgen een barbecue doet en je vertelt je gasten niet dat je hybride burgers op de rooster hebt gelegd, dan merken ze dat niet.”

Als mensen minder vlees willen eten, is gewoon een kleiner stuk vlees kopen dan niet een veel eenvoudigere oplossing?

“Dat kan inderdaad een oplossing zijn. Maar veel mensen die graag vlees eten, hebben liefst een groot stuk op hun bord.”

Denken jullie dat dit kan werken in het buitenland? 

“Alle markten waar gemalen vleesproducten geconsumeerd worden, hebben potentieel. Maar we gaan eerst leren stappen alvorens we leren lopen. Voorlopig zijn onze producten enkel verkrijgbaar in de Carrefour. Op termijn willen we uitbreiden naar andere supermarkten. We kijken pas naar het buitenland als het product hier in België is vertrokken. In Azië zijn hybride producten al veel langer op de markt. Daar is de vraag puur prijsgedreven. Een grote groep mensen daar kan zich geen 100 procent vleesproduct veroorloven. Onze producten zijn echter niet goedkoper, integendeel. De prijs ligt tussen 18 en 20 euro per kilo. Oesterzwammen zijn duur, maar we hebben ervoor gekozen om het smaak- en textuurverschil te beperken. Dat is dan ook onze enige vrees: dat die keuze een hindernis zou zijn voor de commercialisering van ons product.”