Wereldwijde bedrijfsschuld is opgelopen tot 1.000 miljard dollar

Bedrijven over de hele wereld zullen dit jaar een recordbedrag van 1.000 miljard dollar aan nieuwe schulden afsluiten. Een groot deel van die middelen moet dienen om de financiële situatie van de ondernemingen tegen de dreiging van de coronacrisis te beschermen. Dat zegt een studie van analist Janus Henderson, gebaseerd op data van negenhonderd grote bedrijven.

De totale schuld van het wereldwijde bedrijfsleven loopt hierdoor met 12 procent op tot ongeveer 9.300 miljard dollar.

Accumulatie

‘Het recordbedrag dit jaar vormt het toppunt van een jarenlange accumulatie van de wereldwijde bedrijfsschulden,’ zegt het persbureau Reuters. ‘Een aantal bedrijven hebben daardoor een even grote schuldenlast opgebouwd als sommige middelgrote landen.’

Ook vorig jaar lieten de bedrijfsschulden al een stijging met 8 procent opgetekend. Dat geld moest vooral dienen voor fusies en overnames en de uitkering van dividenden en de inkoop van eigen aandelen.

Dit jaar moet volgens Seth Meyer, een portfolio-manager bij Janus Henderson, echter achter de groei een andere reden worden gezocht. ‘De coronacrisis heeft alles veranderd,’ zegt hij. ‘De middelen moeten vooral kapitaal beschermen en de balansen versterken.’

Door de coronacrisis zijn de crediteurs zich met het toekennen van leningen aan bedrijven weliswaar terughoudender beginnen op te stellen, maar die lacune werd al snel ingevuld door hulpprogramma’s van instellingen zoals de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan.

Over een periode van zes jaar is de schuld van de onderzochte bedrijven met bijna 40 procent toegenomen.

Verenigde Staten

Met een totaal van 3.900 miljard dollar vertegenwoordigen ondernemingen uit de Verenigde Staten bijna de helft van de wereldwijde bedrijfsschuld. De Amerikaanse bedrijven hebben de voorbije vijf jaar ook de snelste schuldopbouw laten optekenen, met uitzondering van Zwitserland, waar de markt vooral door fusies en overnames werd gedreven.

Tweede in de rangschikking is Duitsland met een bedrijfsschuld van 762 miljard dollar. De Duitse autobouwer Volkswagen alleen al torst een schuld van 192 miljard dollar. Dat is bijna evenveel als landen zoals Zuid-Afrika of Hongarije. Een groot deel van die schuld moet wel worden gekoppeld aan de financiële divisie van het concern.

Een kwart van de ondernemingen in het onderzoek had geen enkele schuld. Sommige bedrijven kunnen zelfs belangrijke reserves voorleggen. Op de eerste plaats staat Alphabet, dat 104 miljard dollar cash in zijn kluizen heeft liggen.

Meer