The Greenbrier Resort mocht al 27 Amerikaanse presidenten ontvangen ©  rr

‘The Greenbrier Resort’: de Amerikaanse luxebubbel van Kim Clijsters en co

Al 27 Amerikaanse presidenten resideerden er. Er bevindt zich een ultrageheime atoombunker, destijds gebouwd voor de Amerikaanse congresleden tijdens de Koude Oorlog. Er is een Titanic-escape room. Het is niet enkel een golf- maar ook een tennisparadijs. Welkom in The Greenbrier Re-sort in White Sulphur Springs, West-Virginia, dezer dagen de luxebubbel van Kim Clijsters en co voor haar eerste (oefen)wedstrijden sinds de coronacrisis.

Hans Jacobs

Optrekje voor de Amerikaanse beau monde

Al 27 Amerikaanse presidenten logeerden in The Greenbrier. Daar doen ze niet discreet over: het complex heeft een ‘annexje’ genaamd The President Cottage Museum, waar de presidentiële bezoekjes zijn te bekijken. Sinds 1778 (!) ontvangt het luxeresort ingebed tussen de bossen van White Sulphur Springs, West-Virginia, de beau monde. The Greenbrier noemt zichzelf ‘America’s Resort’. Presidenten kunnen rekenen op de presidentiële suite, een hotelcomplex met zeven slaapkamers verdeeld over twee verdiepingen en privé-eetkamer maar er is voor elk wat wils - tot een gewone singlekamer.

De variatie aan accommodatie weerspiegelt zich ook in nogal uitgebreide staalkaart van activiteiten: wellnesscentra, een casino, talrijke restaurants, cursussen om valkenier te worden, raften, paintball, een outdoorschaatsbaan en arrentochten met paarden in de winter, een cursus juwelen maken, een heuse Titanic-escape room (ontsnap voor de Titanic zinkt)… Noem het en The Greenbrier heeft het.

Het golfparadijs

The Greenbrier Classic. Het is sinds 2010 een, euh, een klassieker in de Amerikaanse PGA, de meest prestigieuze golfcompetitie ter wereld, voorbehouden aan de absolute wereldtoppers. Vanzelfsprekend tekende Tiger Woord er al present.

Maar het golfparadijs heeft een nog veel grotere traditie. Zowel de Ryder Cup – de tweejaarlijkse ontmoeting tussen de beste Amerikaanse en Europese golfers en een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld – als de Solheim Cup – het vrouwelijke equivalent van de Ryder Cup – vonden er al plaats.

Behalve een 18 holes-baan met 18 holes zijn - uiteraard - nog ‘kleinere’ golfbanen aangelegd.

Centre court is normaal goed voor 2.500 toeschouwers, nu zullen dat er maximaal 500 zijn. ©  AP

De tennisoase

O ja, er kan ook worden getennist. Het stadion van centre court biedt plaats aan 2.500 man – wegens social distance mag er ditmaal 500 man plaatsnemen op de tribunes. Hawk-eye, de lijntechnologie, vervangt de refs, sommige ploegmaats van ploeg spelen ‘ballenjongen’. High fives worden vervangen door ‘racket fives’, geen handjes na de match maar elleboogjes… In het ‘Sports performance center’ worden coronatests ter plekke uitgevoerd. Van hotel naar het veld – op zo’n uit-gebreid complex heb je daar vijf minuten voor nodig – zijn mondmaskers verplicht. Behalve centre court kunnen Clijsters en co nog op vier outdoorbanen en, als het regent, op vijf indoorbanen tennissen.

Ze hoeven in de ploegencompetitie niet enkel voor het plezier te tennissen of doen het niet alleen om matchritme op te doen wanneer het reguliere ATP- en WTA-seizoen weer opstart. De prijzenpot werd dit jaar opgetrokken tot 5 miljoen dollar, anderhalf miljoen dollar meer dan in 2019.

Onder het hotel werd een heuse atoomschuilkelder gebouwd. ©  EPA-EFE

De geheime bunker die nooit werd gebruikt

The Bunker Tour at the Greenbrier. Het is een van de attracties om de tijd nuttig te doden in het domein. Je ziet het niet van de buitenkant, maar onder het indrukwekkende hotel zit eigenlijk nog een ‘hotel’, maar helemaal in beton gegoten, een plek die hermetisch kan worden afgesloten van de buitenwereld. Het is een overblijfsel van de Koude Oorlog, toen de relatie tussen Amerika- en sovjet-gezinde landen op scherp stond. En dus werd een atoomschuilkelder deluxe gebouwd. Tegen de arbeiders die het gigantische ding moesten construeren, werd gezegd dat het om een tentoonstellingszaal ging.

Waarom het dorpje White Sulphur Springs, dat enkele duizenden inwoners telt, een landingsbaan voor een vliegtuig heeft? Wel, daarom dus: om de Amerikaanse politici in de bunker te krijgen als de atoomoorlog zou uitbreken. Dan werd niet Washington maar wel The Greenbrier Resort het politieke zenuwcentrum van Amerika.

Jarenlang bleef de bunker geheim. Vandaag kan de massieve toegangsdeur open voor rondleidingen naar de slaapzaal, een voorraadkamer, zelfs een politiek halfrond… De ironie: de bunker werd nooit gebezigd.

 ©  AP