Inwoners van nu al drie gemeenten moeten waterverbruik beperken door tekort

© EdA

Ook in de Luxemburgse gemeente Tellin, nabij Rochefort, moeten inwoners voortaan het waterverbruik beperken vanwege een tekort dat te wijten is aan de weinige neerslag.

gjs

Net zoals andere Luxemburgse gemeentes beheert Tellin het eigen waternet. De dinsdag door de burgemeester genomen besluit verbiedt het gebruik van het gemeentewater “voor andere doelen dan huishoudelijke (voeding, sanitair)”. De inwoners wordt aangeraden een douche in plaats van een bad te nemen, en het wassen van auto’s is verboden. In Libramont-Chevigny geldt al sinds december een oproep om het verbruik te matigen, net zoals de bevolking van het dorp Rossignol (Tintigny).

“Het besluit heeft tot doel de bevolking bewust te maken”, zegt burgemeester Jean-Pierre Magnette. “Howel we nu een oplossing hebben kunnen vinden, zijn de reserves ook niet onuitputtelijk.”

Het waterreservoir van Tellin verwerkt momenteel 380 m3 water per dag, terwijl dat er 480 zouden moeten zijn om de gemeente autonoom van water te kunnen voorzien. Buurgemeente Libin helpt nu bij de waterbevoorrading in Tellin.

“De regenwatertanks van de particulieren zijn ook niet vol, wat het tekort verder doet oplopen”, zegt Magnette. “Bovendien is de vraag in deze periode groter, omdat onze gemeente ongeveer 200 tweede verblijven telt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen