Videospeler inladen...

Positieve coronatest kan wijzen op oude besmetting

Het aantal coronabesmettingen is al een week lichtjes aan het stijgen. Maar niet iedereen die een positieve coronatest aflegt, heeft recent corona opgelopen. Sommige mensen testen maanden na hun besmetting nog positief. Toch zijn ze zelf niet meer besmettelijk.

Niet iedere positieve coronatest wijst op een recente besmetting. Sommige mensen maken corona door en genezen, en toch testen ze na een hele tijd nog steeds (of opnieuw) positief. Volgens viroloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) komt dat fenomeen wel vaker voor: "Dit wijst gewoon op het feit dat er nog van die virusdeeltjes in het lichaam zitten, heel vaak nog in de luchtwegen. Als je die ophoest komen die terecht ter hoogte van de keelholte. Die virusdeeltjes worden daar dan opgepikt door zo'n diagnostische test en die kan dan gemakkelijk twee maanden later nog positief zijn."

Omdat de coronacijfers in verschillende landen opnieuw aan het stijgen zijn is het volgens Van Damme dan ook belangrijk om bij een positieve test na te kijken of het om een nieuwe besmetting gaat, of om opflakkeringen van een oude besmetting. Sommige patiënten krijgen na verloop van tijd zelfs opnieuw symptomen zoals spierpijn en vermoeidheid. Het onderscheid tussen een nieuwe en een oude besmetting kan gemaakt worden in een gespecialiseerd laboratorium, maar dat is geen routinetest.

Niet besmettelijk

Het goede nieuws is dat wie een oude besmetting heeft niet opnieuw besmettelijk is. Dat fenomeen is ook al beschreven in de wetenschap. "In Zuid-Korea heeft men meer dan honderd zieken gevolgd," zegt Van Damme. "Twee maanden later hadden die opnieuw klachten, en ze testten ook positief op de diagnostische test. Maar daar was heel duidelijk dat niemand van hun contactpersonen de infectie had opgelopen. Dus men heeft kunnen besluiten dat deze mensen duidelijk niet besmettelijk zijn."

Toch denkt Pierre Van Damme niet dat die oude besmettingen een grote impact hebben op onze coronacijfers. Er zijn binnen de Belgische bevolking namelijk nog relatief weinig mensen die corona hebben doorgemaakt. Bovendien is het een andere groep die nu piekt, namelijk de 20 tot 29-jarigen. "Voor een groot stuk hebben we hier dus te maken met nieuwe infecties," besluit Van Damme.

Ook viroloog Marc Van Ranst verwees in een interview naar de oude infectie die in nieuwe testresultaten terug te vinden kan zijn. Bekijk hier fragmenten uit het interview met Van Ranst:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook de journaalreportage en het interview met viroloog Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Meest gelezen