Zweden is weer "oranje zone", "Vlaanderen laat 40 procent van besmette mensen onaangeroerd", zegt vaccinoloog Van Damme

Op de site van Buitenlandse Zaken wordt Zweden nu toch als "code oranje" gemarkeerd, in plaats van "code rood". Noorwegen op zijn beurt laat opnieuw Belgen toe. En de beslissing over mogelijke nieuwe versoepelingen vanaf 1 augustus is uitgesteld tot volgende week donderdag, wanneer de Veiligheidsraad opnieuw bij elkaar komt. Herbekijk de updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"40 procent van besmette personen laten we onaangeroerd"

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme presteert het systeem van contactopsporing ondermaats." Als ik kijk naar de cijfers van de Vlaamse Gemeenschap wordt ongeveer 60 procent van  de indexgevallen - de personen die besmet zijn - gecontacteerd", zegt hij in "Terzake". Dus laten we eigenlijk 40 procent onaangeroerd. Dat is spijtig. Van die 60 procent gaat ongeveer de helft effectief contacten doorgeven." Conclusie volgens Van Damme. "Dat betekent dat men in een epidemie maar een deel in kaart brengt."

Ik heb het systeem niet bedacht

Frank Robben, CEO eHealth

Frank Robben, CEO van het eHealth-platform, voelt zich niet aangesproken. "Ik ben een IT'er. Ik heb het systeem niet bedacht." Hij wijst erop dat men ervoor heeft gekozen om het contactopsporingssysteem op gemeenschapsniveau te organiseren.

"Real time verwerking door iedereen - huisartsen, labo's, ziekenhuizen - is cruciaal", zegt Robben nog. "Wij zullen klaar zijn om dat zeer snel door te geven en op de laatste status te werken in de loop van augustus , zeker tegen eind augustus."

"We hebben die contactopsporing onmiddellijk nodig als instrument om een epidemie in te dammen", dringt Van Damme aan. "Momenteel gaan we dat niet kunnen." 

Bekijk hieronder het studiogesprek met Pierre Van Damme en Frank Robben:

Videospeler inladen...

Nu plots weer "code oranje" voor Zweden in plaats van "code rood"

Op de site van Buitenlandse Zaken heeft Zweden plots weer de code "oranje" gekregen. Afgelopen weekend was Zweden gemarkeerd als code "rood". Dat betekent dat wie terugkeert, verplicht in quarantaine moet en zich moet laten testen. Gisteren was er zelfs een expliciet reisverbod naar Zweden. Maar de lijst is nu dus opnieuw aangepast. 

Verder mogen Belgen ook opnieuw Noorwegen binnen. 

Braziliaanse president Bolsonaro legt tweede positieve test af en blijft in quarantaine

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een tweede positieve COVID-19-test afgelegd en zal dus verder in quarantaine blijven. Dat melden Braziliaanse media woensdag. De 65-jarige staatsleider verklaarde dat hij de medische aanbevelingen zal opvolgen en het Alvorada-paleis, zijn officiële residentie, niet zal verlaten.

Bolsonaro, die altijd heel laconiek heeft gedaan over de coronapandemie, liet maandag nog weten erg ongeduldig af te wachten tot hij zich weer vrij kan bewegen. Woensdag zei hij dat hij sinds 6 juli geen symptomen meer vertoonde van COVID-19. Hij voegde er aan toe dat hij wel zijn behandeling met hydroxychloroquine voortzet, een medicijn waarin de Braziliaan rotsvast gelooft maar waarvan de goede werking officieel niet is vastgesteld.

Brazilië is na de Verenigde Staten wereldwijd het zwaarst door het coronavirus getroffen land, met bijna twee miljoen besmettingen en ongeveer 75.000 doden.

Studenten verpleegkunde met diploma krijgen eenmalige toelage van 1.000 euro

Studenten die hun laatste jaar verpleegkunde met succes afronden, krijgen een eenmalige premie van 1.000 euro. Dat is een van de maatregelen uit een nieuw corona-nooddecreet met onderwijsmaatregelen dat woensdag unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

De betrokken studenten verpleegkunde werden tijdens hun stage mee ingeschakeld in de strijd tegen de coronapandemie. Zij krijgen nu een eenmalige toelage van 1.000 euro.

Het Vlaams Parlement zette eerder al het licht op groen voor een reeks dringende onderwijsmaatregelen. 

Waals Parlement keurt oprichting speciale Covid-19-commissie goed

Het Waals Parlement heeft in de laatste plenaire zitting voor het politieke reces de oprichting goedgekeurd van een speciale Covid-19-commissie, die de crisis in het zuiden van het land moet beheren. De meerderheid van PS, MR en Ecolo keurde de tekst goed, terwijl de cdH zich onthield en de PTB tegen stemde.

De commissie, die van start gaat na de vakantie, zal zich bezighouden met de gezondheids- organisatorische, economische en sociale aspecten van de coronacrisis. Voorts zal ze aanbevelingen formuleren om de strijd tegen dergelijke virussen in de toekomst beter te voeren.

Horeca Ierland later open om zorgen over corona

De Ierse regering stelt de geplande versoepeling van het coronabeleid drie weken uit. Dat betekent dat café's, nachtclubs en casino's voorlopig de deuren niet mogen openen. Ook moeten de Ieren verplicht mondmarkers gaan dragen in winkels, berichten Ierse media woensdag.

De Ierse regering wou de maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen eigenlijk op 20 juli verder afbouwen. Dat moet nu op 10 augustus gebeuren.

Premier Micheál Martin zegt dat op de "pauzeknop" wordt gedrukt omdat het virus weer sneller om zich heen lijkt te grijpen. Hij stelt dat meerdere recente uitbraken zijn gelinkt aan huisfeesten.

In Ierland is bij meer dan 25.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus om zich heen grijpt, zou tussen de 1,2 en de 1,8 liggen. Dat betekent dat iedere 100 besmette mensen het virus overdragen aan tussen de 120 en 180 anderen. Bij een reproductiegetal van minder dan 1 neemt de uitbraak juist in hevigheid af.

Prominente Amerikaanse arts Fauci over optreden Witte Huis: "Beetje bizar"

De prominente Amerikaanse arts Anthony Fauci heeft kritiek die hij kreeg vanuit het Witte Huis afgedaan als "onzin" en "compleet onjuist". De immunoloog noemde de pogingen hem te ondermijnen "een beetje bizar" en stelde dat die vooral schadelijk zijn voor president Donald Trump, bericht het tijdschrift The Atlantic.

Fauci is een belangrijke gezondheidsadviseur van de regering-Trump, maar die lijkt niet onverdeeld gelukkig te zijn met de expert.

De directeur van het nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten pleit voor ingrijpende maatregelen om de uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Hij zou binnen het Witte Huis als te pessimistisch en negatief gelden.

Het Witte Huis opende onlangs de aanval op de arts, die ook kritiek heeft gekregen van Trump. Anonieme medewerkers lekten een lijst naar de media met uitspraken van Fauci over het virus. Zo wilden ze laten zien dat de toparts het vaak mis heeft gehad.

The Guardian en de BBC schrappen honderden banen als gevolg van de coronacrisis

De Britse krant The Guardian schrapt 180 banen, vooral  in commerciële functies, maar ook 70 functies op de redactie. De coronacrisis heeft de inkomsten, vooral uit reclame, sterk doen teruglopen. The Guardian wil wel vasthouden aan haar beleid om artikelen gratis online aan te bieden, in tegenstelling tot de meeste andere kranten, en aan de lezers een vrije bijdrage te vragen. 

De Britse openbare omroep BBC deelt ook in de coronaklappen. Eerder was al bekendgemaakt dat daar 450 banen verdwijnen. Daar komen er nu nog eens 70 bovenop, allemaal op de nieuwsdienst. Vooral de politieke verslaggeving moet het met minder mensen stellen. 

Weinig coronadoden in Hongarije en toch is er kritiek: "Meer dan 10 procent van de besmette mensen is gestorven"

Hongarije heeft de coronacrisis tot nog toe redelijk goed overleefd. Er zijn een kleine 600 doden op een bevolking van net geen 10 miljoen. De regering van premier Viktor Orbán besliste al snel om veel ziekenhuisbedden leeg te maken. Maar er is kritiek: door deze aanpak zijn mogelijk veel patiënten met andere aandoeningen gestorven. Onze reporter Jan Balliauw trok naar Boedapest.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Online kunst veilen doet het goed dankzij corona

In de eerste helft van het jaar hebben de drie grootste veilinghuizen Christie’s, Sotheby’s en Phillips vijf keer meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt verzekeringsmaatschappij Hiscox. De omzet bedroeg 370 miljoen euro, dat is een record. De onlinekunsthandel was vrij goed voorbereid toen de coronacrisis uitbrak, zegt de verzekeraar. Acht op de tien ondervraagde veilinghuizen verwachten nu een toename van de onlineverkoop. Die was de voorbije jaren wat ingezakt.

Gouverneur van Amerikaanse staat Oklahoma besmet met coronavirus

De gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft positief getest op het coronavirus. Kevin Stitt is voor zover bekend de eerste gouverneur die het besmettelijke virus heeft opgelopen, bericht de krant The Oklahoman.

De Republikein Stitt zei tegen de pers dat hij regelmatig is getest en zich nog steeds "prima" voelt. Hij zei ook nu in quarantaine te vertoeven en daar aan contacttracking te doen. Stitt is volgens de krant nauwelijks in het openbaar gesignaleerd met een mondkapje, al heeft hij inwoners van zijn staat wel geadviseerd die te dragen op plaatsen waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden tot andere mensen. Hij zei woensdag nog steeds niet van plan te zijn het mondmasker te verplichten.

Het coronavirus lijkt in Oklahoma steeds sneller om zich heen te grijpen. De autoriteiten maakten daar woensdag melding van 1.075 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal tot dusver. In totaal hebben sinds het begin van de pandemie al meer dan 22.000 mensen positief getest in de centraal gelegen Amerikaanse staat.

Contactonderzoek in Nederland gaat ook actief op zoek naar de bron van de besmetting

"Terzake" heeft een bezoek gebracht aan het contactopsporingteam in Eindhoven in Nederland. In Nederland gaat het contactonderzoek bijzonder snel, maar het moet nog sneller. Sinds 1 juni kunnen de Nederlanders zich laten testen op de besmetting met het coronavirus via de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Eens het resultaat bekend is, gaat die dienst zo snel mogelijk aan de slag met bron- en contactonderzoek.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Café in Hasselt dat regels overtrad, gaat zes weken dicht

Het café Kommilfoo in het Hemelrijk in Hasselt moet opnieuw 6 weken dicht. Dat heeft burgemeester Steven Vandeput (N-VA) deze namiddag beslist. Dinsdagochtend trof de politie er 13 bezoekers aan, ze hadden zich verscholen op de zolder van het café.

Lees meer in dit artikel:

Professor Pierre Van Damme: "Dringend nood aan gedetailleerde informatie, anders varen we blind"

Professor Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen heeft in "Het Journaal" nogmaals het belang van goede contactopsporing en gedetailleerde informatie over de besmettingen met het coronavirus benadrukt. Op die manier kunnen nieuwe broeihaarden van besmetting gericht aangepakt worden.

"Als we niet opletten, dan gaat het aantal besmettingen opnieuw exponentieel toenemen. Voor een stuk hebben we nu grove gegevens over de besmettingen. We willen via contactopsporing weten waar de nieuwe besmettingen exact zitten. De informatie moet duidelijker zijn, anders varen we blind. Als we weten waar de besmettingen zitten, kunnen we lokaal of per sector de maatregelen versoepelen", legt Van Damme uit.

Pierre Van Damme wijst er ook op dat we pas over twee weken zullen kunnen zien wat de impact is van het gedrag van de mensen vandaag. 

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen