Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVeiligheidsraad

Vandaag nieuwe Veiligheidsraad, maar slechts weinig hoop op veel versoepeling

Archiefbeeld, maart 2020. Premier Wilmès licht nieuwe maatregelen van de Veiligheidsraad toe tijdens een persconferentie.Beeld Tim Dirven

Vooral de culturele en evenementensector mogen nog iets verwachten van de Nationale Veiligheidsraad vandaag, maar de besmettingscijfers strooien roet in het eten. ‘Aangekondigde versoepelingen zijn altijd onder voorbehoud.’

De belangrijkste agendapunten op de Nationale Veiligheidsraad woensdag gaan over de bezoekerscapaciteit van culturele evenementen en wanneer er opnieuw beurzen kunnen doorgaan. Een aantal belangrijke knopen zijn vorige week al doorgehakt. Omwille van nieuwe wetenschappelijke adviezen besliste de regering toen al mondmaskers te verplichten in winkels, shoppingcenters, theater- en filmzalen en gebedshuizen. Gezien de verschillende uitbraken in Europa werd er voor reizen naar het buitenland een systeem van kleurcodes en quarantaine uitgewerkt. 

De Veiligheidsraad zal zich vooral nog buigen over de evenementensector en de cultuursector. Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) had dinsdag een voorbereidend overleg met zijn Franstalige tegenhanger Linard (Ecolo). De twee willen van de Veiligheidsraad horen of de verplichte mondmaskers in cultuurhuizen en filmzalen betekent dat bezoekers dichter bij elkaar mogen zitten dan de standaard afstand van anderhalve meter.  

Anderhalve meter

Linard had die afstand, in combinatie met mondmaskers, eerder al teruggebracht tot 1,2 meter. Jambon was minder voluntaristisch en ging ervan uit dat de wetenschap mondmaskers enkel bovenop de anderhalve meter wou zien. In de cultuursector klonk al langer gemor, zeker nu ze sinds dit weekend mondmaskers sowieso moeten verplichten in hun zalen. “Ofwel hebben de mondmaskers zin, ofwel hebben ze geen zin”, aldus een bron in de Veiligheidsraad. “Als we daardoor tot een meter afstand tussen de bezoekers kunnen gaan, dan kan het betekenen dat een zaal in plaats van voor 40 procent bijvoorbeeld tot 60 procent gevuld kan worden.”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is niet meteen tegen. De exitgroep GEES waar hij deel van uitmaakte, keurde eerder de versoepeling in Franstalig België goed. “Je zal altijd een minimumafstand moeten hanteren”, zegt hij. “De Wereldgezondheidsorganisatie houdt het op een meter. Een mondmasker is geen alternatief voor fysieke afstand, maar biedt extra bescherming.”

De ministers van Cultuur verwachten dat de Veiligheidsraad voor uniformiteit zorgt. “Het bestaan van uiteenlopende protocollen kan immers inconsistenties veroorzaken, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, zegt Jambon.

Opflakkering?

Daarnaast buigt de Veiligheidsraad zich over een versoepeling voor evenementen. Febelux, de beroepsvereniging van beurshaluitbaters, beursorganisatoren en toeleveranciers had de hulp van het gerecht ingeroepen. De Raad van State oordeelde dat de overheid de kans moet krijgen duidelijke vooruitzichten te bieden tijdens de Nationale Veiligheidsraad.

Een zaak voor de kortgedingrechtbank in Brussel op donderdag legt extra druk. Per dag vertraging wordt een dwangsom van 100.000 euro gevraagd. Wellicht komt de nationale veiligheidsraad met een datum waarop beurzen kunnen heropenen, onder voorbehoud van een nieuwe opflakkering van het virus.

De Veiligheidsraad buigt zich ook over de aangekondigde verhoging van de capaciteit van evenementen. Vanaf 1 augustus zouden evenementen binnen 400 bezoekers mogen tellen en buiten 800. Huwelijken zouden tot 100 gasten mogen toelaten. Er ligt ook een verdubbeling van die cijfers vanaf september op tafel, maar het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land stijgt nu al dagen aan een stuk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) waarschuwt dat er geen bijkomende versoepelingen komen als het aantal besmettingen blijft stijgen. Een optie kan zijn om de beslissing veertien dagen uit te stellen tot de eventuele effecten van de mondmaskerverplichting zichtbaar zijn. 

“Ik deel de bezorgdheid van de minister”, zegt Erika Vlieghe (UAntwerpen), voorzitter van de GEES. “Alle aangekondigde versoepelingen zijn altijd onder voorbehoud.”