Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Huisartsen willen af van ‘verwarrende’ code oranje voor buitenlandse reizen

IllustratiebeeldBeeld Getty Images/iStockphoto

Bij code oranje is een test en een quarantaine niet verplicht. Maar Buitenlandse Zaken gaf al uiteenlopende adviezen over die oranje gebieden. Daarom zou het beter zijn om die code oranje te schrappen, vinden de huisartsen, want die code zaait alleen maar verwarring.

Video wordt geladen...

“Een code oranje laat te veel ruimte voor interpretatie en dat is onduidelijk voor reizigers en voor de dokters”, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. 

“Ofwel kom je terug uit een gebied waarvan men vindt dat het nodig is van de patiënt in quarantaine te zetten en te testen. Ofwel niet. Maar een code laten waarbij het bij de ene burger wel gaat gebeuren en bij de andere niet, dat leidt tot heel veel onduidelijkheid bij de huisartsen en dat leidt ook tot veel frustraties bij de burgers.”

 “Alle pedalen zijn kwijt”, luidt het nog. “Heeft er iemand eigenlijk nog een idee wat men aan het doen is? (...) Huisartsen kunnen zo niet verder werken. Wil er eindelijk iemand het roer in handen nemen en ons tenminste door de tweede golf proberen te leiden?”