© De Film van het Jaar

Open oorlog tegen haatzaaiers op sociale media

De dienst van de federale politie die het internet screent op gewelddadig extremisme en pedofilie gaat ook op zoek naar surfers die haatboodschappen de wereld instuurden na de dood van een Turkse Belg in Istanboel. Het gelijkekansencentrum Unia opent eveneens een onderzoek.

(dh)

De Internet Referral Unit (IRU) van de Federale Politie speurt sinds begin vorig jaar actief naar strafbare berichten op internet. Sindsdien zijn volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bijna 400 Twitter- en Facebookaccounts van het net gehaald. Het gaat dan vooral om haatpredikers, maar de dienst onderschept ook berichten over bijvoorbeeld pedofilie.

Jambon bevestigde gisteravond dat de dienst nu ook op zoek gaat naar haatboodschappen na de aanslag in Istanboel waar een jonge Turkse Limburger omkwam. “Ze gaan achter alle indicaties die ze krijgen en het is duidelijk dat hier ook indicaties zijn”, zei Jambon.

De IRU telt nu tien manschappen en gaat in de komende weken nog meer mensen aanwerven. Er zijn vijftien vacatures. “We moeten patrouilleren in de reële, maar ook in de virtuele wereld”, aldus de minister.

Of haatzaaiers effectief vervolgd zullen worden, is nog de vraag. De federale politie kan een pv opstellen, waarna de procureur beslist of vervolging wordt ingesteld en of de politie een mandaat krijgt om bij Facebook of andere sociale media de gegevens van de haatzaaiers op te vragen. Bij een veroordeling riskeren ze tot een jaar cel en een geldboete.

Dat het gelijkekansencentrum Unia op eigen initiatief een onderzoek opent, is uitzonderlijk. Normaal treedt het alleen op na een klacht. Maar ook na klachten is het voor Unia vaak moeilijk om te bewijzen dat er kwaadwillig en actief wordt aangezet tot geweld, racisme of discriminatie.

VRT-journaliste schrijft open brief: “Als je kind sterft, sterft alles”

© Instagram

Fatma Taspinar heeft in een brief op Twitter uitgehaald naar de auteurs van haatberichten aan het adres van de in Istanbul overleden Limburger Kerim Akyil. “Als je kind sterft, sterft alles. Het laatste dat je als vader dan zou moeten doen, is reageren op racistische reacties”, schrijft de VRT-journaliste.

Het is ook voor VRT-journaliste Fatma Taspinar een zwaar jaar geweest. Ze heeft verslag uitgebracht van de ene aanslag na de andere. En dan, aan de start van een hoopvol 2017, was er de aanslag op een nachtclub in Istanbul. “Een stad die mij na aan het hart ligt”, aldus de journaliste met Turkse roots.

“Vers bloed en het jaar was nog niet eens begonnen”, schrijft Taspinar. Ze zegt oprecht woedend te worden door de haatberichten op Facebook aan het adres van Kerim Akyil. De 23-jarige Limburger, die in Istanbul doodgeschoten werd in de nachtclub, heeft ook Turkse roots. Net daarom regent het racistische reacties, die zijn vader diep raken.

“Ik ben een Turkse furie, maar ben zelden kwaad”, aldus Taspinar. “Maar je moet niet op mijn hart trappen. Een vader zou nooit, in geen enkel land, in geen enkele omstandigheid, in geen enkele hoedanigheid, toestemming moeten vragen om te mogen rouwen.”

Lees de volledige brief hier:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haatberichten op Facebook na dood jonge Limburger: “Dit moet nu stoppen!”

© hbvl

De dood van Kerim Akyil, de 23-jarige Houthalenaar die werd doodgeschoten tijdens de aanslag op een nachtclub in Istanbul, treft vele mensen recht in het hart. En toch duiken op Facebook weer veel racistische berichten op, genre “Wéér 1 moslim minder, doe zo voort” of “zonde dat hij niet meer kameraden had meegenomen”. Deze wrede reacties zijn voor gelijkekansencentrum Unia alle schaamte voorbij.

“Deze reacties tonen ons van onze gemeenste kant. Nooit eerder zagen we in België zoveel openlijk uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt haat zich als een lopend vuurtje. Dat moet stoppen”, zegt Unia-woordvoerder Bram Sebrechts. Het gelijkekansencentrum opende vorig jaar meer dan 365 dossiers over haat op het internet, 10 procent meer dan in 2015.

De wrede reacties op de dood van Kerim doen denken aan de haatberichten na de dood van de 15-jarige Genkenaar Ramzi Kaddouri die in Marokko verongelukte met een quad. “Dit kán je alleen maar afkeuren. Na dit soort van aanslagen is er een ‘wij’ en een ‘zij’. Die breuklijn ligt niet tussen niet-moslims en moslims, wel bij ‘zij’ die de waarden van onze samenleving met de voeten treden en ‘zij’ die er respect voor hebben”, reageert Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken.

Ook Veerle Fromm, de initiatiefneemster van de wake voor Kerim, reageerde op de haatberichten: “Kerim was één van ons, een lid van onze gemeenschap. België bestaat ocharme sinds 1830, we komen allemaal van overal. Het belangrijkste is dat Kerim door iedereen in Houthalen-Oost, Turks of Belgisch, enorm gemist wordt.”

Unia roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen. “In mei hebben ze in een charter beloofd om na een melding binnen de 24 uur in te grijpen”, zegt Sebrechts. “Uit een recent rapport van de Europese Commissie bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval te zijn. We zitten daarom met Facebook rond de tafel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer