Direct naar artikelinhoud
Kindermisbruik

Child Focus slaat alarm: ‘Fors meer klachten over kindermisbruik tijdens lockdown’

Child Focus slaat alarm: ‘Fors meer klachten over kindermisbruik tijdens lockdown’
Beeld ANP XTRA

Tijdens de lockdown is het aantal klachten over kindermisbruik sterk toegenomen. Dat meldt Child Focus in een open brief.

en

Het aantal dossiers over kindermisbruik is tijdens de lockdown sterk gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, schrijft Child Focus. 

De organisatie trekt aan de alarmbel nadat ze verontrustende cijfers vaststelde. Halverwege juli 2020 heeft Child Focus al meer dossiers geopend met betrekking op de seksuele integriteit van kinderen dan in heel 2019. 

Klachten over seksuele afpersing stegen met 118 procent, en er kwamen dubbel zoveel meldingen van jongeren die online seksueel lastiggevallen worden. De praktijken van ‘grooming’, waarbij volwassenen online contact leggen met minderjarigen met een seksueel doel voor ogen, zouden zelfs verdrievoudigd zijn. 

Ook meldpunt Stopchildporno.be kreeg drie keer zoveel meldingen van seksueel misbruik binnen. 

Bovendien vermeldt Child Focus een rapport van Europol, dat stelt dat het aantal online misbruikbeelden in maart, bij het begin van de quarantaine, vertienvoudigde.

Eerder dit jaar meldde de organisatie al een sterke toename van dossiers rond misbruikbeelden van kinderen. Ook daar zag Child Focus een verband met de lockdown. “Helaas zien we momenteel opnieuw een sterke toename van het aantal meldingen als gevolg van de lockdownmaatregelen in het kader van Covid-19", klonk het toen.