Direct naar artikelinhoud
Economiemaatschappij

Apple krijgt gelijk van Europees Hof: monsterboete voor onterechte staatssteun nietig verklaard

Apple krijgt gelijk van Europees Hof: monsterboete voor onterechte staatssteun nietig verklaard
Beeld EPA

Het Europees Hof van Justitie verklaart de monsterboete van 13 miljard euro die Apple kreeg opgelegd door de Europese Commissie nietig. Er is geen bewijs voor onterechte staatssteun zegt het Hof.

In 2016 beval de Europese Commissie aan de Ierse fiscus om een slordige 13 miljard euro aan onbetaalde belastingen op te eisen bij techreus Apple. Vier jaar later is de zaak nog altijd symbolisch voor de Europese campagne tegen belastingontwijking door multinationals.

Sinds een aantal jaar richt de Commissie het vizier op de zogenaamde belastingrulings die lidstaten aan bedrijven verlenen. Ze zijn an sich niet illegaal, maar die rulings worden aanzien als onrechtmatige staatssteun wanneer concurrerende bedrijven er niet van kunnen profiteren.

Nooit was er meer aandacht voor die campagne dan toen eurocommissaris Margrethe Vestager Ierland beval om 13 miljard euro aan onrechtmatige belastingvoordelen op te vorderen bij Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. De beslissing was illustratief voor de kruistocht die Vestager voerde tegen de almacht van multinationals.

Maar het Gerecht van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg volgt de redenering niet. Volgens het Hof wordt onvoldoende aangetoond dat de ruling als onterechte staatssteun kan gezien worden.