Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © AFP

Europese Commissie verliest zaak: Apple moet 13 miljard euro aan "onterechte staatssteun" niet terugbetalen

De Ierse fiscus moet de 13 miljard euro aan belastingvoordelen die Apple in Ierland genoot niet terugeisen. Dat oordeelt het Europees Gerecht. Volgens de Europese Commissie ging het om onterechte staatssteun en moest de Amerikaanse techreus het bedrag alsnog ophoesten, maar het Gerecht vernietigt die beslissing nu: de Commissie heeft onder meer onvoldoende aangetoond dat de onbelaste omzet effectief in Ierland werd gerealiseerd.

18 reacties

  • phil smedts

    4 jaar geleden
    Dit is een totale verspilling van belastingsgeld. Waarom miljarden staatssteun geven aan een bedrijf dat bulkt van het geld ?
  • Marie Vanakker

    4 jaar geleden
    Met zoveel steun moet je dan nog wel iets produceren? En zo zie je maar gratis bestaat niet voor de arme sukkels, maar voor de rijken kan het gratis geld niet op. En wij maar betalen die rijke profiteurs.
  • lilianne van neylen

    4 jaar geleden
    Dat noemen ze Europees Hof en zou gerechtigheid moeten toepassen! In plaats daarvan is de uitspraak voor hetzelfde feit bij de ene zus en bij de andere zo! Naargelang wat de “rechters” zelf er zelf aan kunnen “winnen”!
  • Paul Stausens

    4 jaar geleden
    Dit is Europa ten voeten uit. Vorige grote chef was eerste minister van Luxemburg, en heeft aan Europese landen de duvel aangedaan met zijn banken geheim, en nog zo van die zaken. Toch slaagde hij er in om de leider van Europa te worden en zijn vroegere pesterijen werden met de mantel der liefde toegedekt. Even aan herinneren dat het Romeinse rijk, de oude Grieken enz ook door zelfgenoegzaamheid zijn ten onder gegaan.
  • Dries De Preter

    4 jaar geleden
    Wat een afgang voor EU-Commissaris Vestager (terloops: de letterlijke vertaling van de naam van haar Deense politieke partij is 'Radicaal Links'). En een terechte beslissing van het EU-Hof: multinationals worden belast in het land waar ze hun hoofdzetel hebben omdat ze daar de grootste kosten maken. De wereldwijde reclame waar Apple Ierland mee van profiteert, wordt door Apple USA betaald. Het loon van CEO Tim Cook wordt door Apple USA betaald. Enz.