Sophie Wilmès.
Volledig scherm
Sophie Wilmès. © REUTERS

Premier Wilmès bevestigt: “Reproductiegetal ligt weer boven 1"

De reproductiewaarde ligt weer boven de 1. Dat heeft premier Sophie Wilmès bevestigd op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Sciensano meldde op haar website een waarde van 0,86, maar viroloog Marc Van Ranst had al aangekondigd dat het fameuze getal op dit moment eerder ergens rond 1,1 zou liggen. “Wanneer het aantal nieuwe gevallen stijgt, dan weet je dat je met een R-waarde boven de 1 zit, als je dat berekent op het aantal nieuwe besmettingen, zoals het hoort”, aldus de viroloog. 

32 reacties

  • Wilfried Selders

    4 jaar geleden
    als die regering van overschottekes ook een hard optrad tegen burgemeesters die massabijeenkomsten gedoogden dan was het ok beter in de hand te houden!
  • Franky Schoonvliet

    4 jaar geleden
    bij een tweede lockdown enkel deze opsluiten voor enkele maanden in hun kot die het zo nodig vonden om op reis te gaan en feestjes bij te wonen. zonder iets van vergoeding wel te verstaan dan kunnen de mensen die zich aan de regels gehouden hebben rustig vrij rondlopen. en moeten deze niet opdraaien voor de stommiteiten van de EGOISTEN.
  • yves van lent

    4 jaar geleden
    De nationale statistische knoeiboel van sciensano. Indien we gezakt waren tot 10 besmettingen per dag en de dag nadien zijn er 11 dan is de R-waarde ook hoger dan 1. Het aantal tests wordt ook nooit mee in de berekening genomen. Het aantal ziekenhuis opnames is de enige ietwat betrouwbare parameter en dan nog. Echter iemand met nierfalen en covid wordt ook als covid patient beschouwd.
  • Jean Aimar

    4 jaar geleden
    Als R groter is dan 1 dan zal het aantal besmettingen op zeer korte termijn als een raket de hoogte in schieten.
  • christel walrave

    4 jaar geleden
    Als ik zie hoe er in de horeca in Oostende omgesprongen word met de regels waar er helemaal geen controle word gebeurt verbaast mij dat niet.Veel weten niet wat 1.5m betekent en ontsmetting is ook geen noodzaak want dat neemt tijd in beslag.Waarom zou he er wordt toch niet gecontroleerd!