© ISOPIX

Sammy Mahdi pleit voor meer alcoholcontroles

“Aantal jaren rijbewijs: 11. Controles: 1.” Met die korte boodschap raakte Sammy Mahdi (CD&V) een gevoelige snaar op Twitter. Heel wat Vlamingen reageerden dat ook zij zelden tot nooit een alcoholtest moeten afleggen. Volgens Mahdi maakt dat duidelijk hoe laag de pakkans is bij dronken rijgedrag. Hij wil geen nultolerantie, maar meer controles.

Er komt geen nultolerantie voor ­alcohol in het ­verkeer. De Kamercommissie ­Mobiliteit heeft het sp.a-wetsvoorstel weggestemd. Ook federaal parlementslid Sammy Mahdi (CD&V) stemde tegen, maar op zijn ­Twitteraccount pleitte hij dinsdag voor meer controles: “Elf jaar mijn rijbewijs, slechts één controle”, schreef hij. Al snel volgden tweets van mensen met dezelfde ervaring, onder andere van collega-politicus Hendrik Vuye (veertig jaar een rijbewijs, één controle). Het zijn willekeurige reacties, maar volgens Mahdi tonen ze aan dat er te weinig controles zijn. “Zolang het gevoel leeft bij de mensen dat ze toch niet moeten blazen, zullen ze dat extra pintje niet laten”, zegt Mahdi. “Nultolerantie gaat niets veranderen aan dat gedrag, meer controles wel.”

Te weinig agenten

De federale politie benadrukt dat het aantal controles niet zomaar kan stijgen. “Hoe meer dronken bestuurders we tegenhouden, hoe beter. Maar er moet capaciteit voor zijn”, zegt woordvoerder Jana ­Verdegem. “In de zomer zal er extra op worden ingezet, maar alles hangt af van het moment.” Begrijp: als agenten de handen vol hebben met iets anders, zijn er minder controles. Zoals bijvoorbeeld tijdens volle coronacrisis. (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER