Direct naar artikelinhoud
Formatie

PS voorlopig nog niet uitgenodigd op ‘Arizona-vergadering’

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld EPA

De ‘Arizona-partijen’ reageren afwachtend op het aanbod van PS-voorzitter Paul Magnette om mee te onderhandelen over een nieuwe regering. Op een eerste vergadering eind van de week, zijn de Franstalige socialisten nog niet uitgenodigd.

De drie ‘koningen’, partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Joachim Coens (CD&V) en Egbert Lachaert (CD&V), kregen dinsdagavond een aanzoek van hun PS-collega Paul Magnette. Hoewel die eerder aan hen had laten verstaan dat een regering met PS en N-VA niet mogelijk was, stelde hij op de Franstalige nieuwszender LN24 dat zijn partij toch nog overweegt om met de Vlaams-nationalisten in zee te gaan.

De drie reageren afwachtend. De deur voor de PS bleef altijd open, maar ‘eerst zien en dan geloven’ blijft het credo. Magnette ging al eerder gesprekken aan met N-VA, maar dat draaide telkens op niets uit. Er zijn wel discrete contacten met de PS, maar Coens, Lachaert en Bouchez zetten nu in eerste plaats hun geplande werk verder. Vrijdag staat er een vergadering op het programma met de experts van de beoogde ‘Arizona-partijen’: N-VA, MR, Open Vld, CD&V, cdH en sp.a. Voor een ontmoeting met alle partijvoorzitters blijkt het nog te vroeg. De PS heeft voorlopig nog geen uitnodiging gekregen. Mogelijk sluiten ze later aan. De hoop is nog altijd om tegen 21 juli met de echte regeringsgesprekken te beginnen.

De komst van de PS is meer dan welgekomen bij de onderhandelende partijen. De MR en cdH weten maar al te goed dat ze met samen amper 19 zetels niet over voldoende legitimiteit beschikken aan Franstalige kant, voor de sp.a is het veel comfortabeler met de ‘grote broer’ erbij en ook de andere partijen, ook de N-VA, beseffen dat de meerderheid van de Arizona-partijen sowieso te krap is.

De spanning rond de nieuwe abortuswet, die de lopende gesprekken dreigde te doorkruisen, is intussen van de baan. CD&V en N-VA stonden daar lijnrecht tegenover socialisten en liberalen. Omdat N-VA in het parlement een nieuw advies van de Raad van State vroeg, is de stemming uitgesteld tot na de zomer. De Vlaams-nationalisten kregen daarbij de steun van CD&V en Vlaams Belang. Het is al de vierde keer dat die procedure wordt gebruikt. Nu is het de bedoeling om bij de regeringsonderhandelingen een duurzame oplossing uit te dokteren.