Direct naar artikelinhoud
Ierland

▶ Anonieme koper telt 5,5 miljoen euro neer voor Iers eiland dat hij enkel op video zag

▶ Anonieme koper telt 5,5 miljoen euro neer voor Iers eiland dat hij enkel op video zag
Beeld Montague Real Estate

Een anonieme koper had genoeg aan een videobezoek om voor een privé-eiland aan de Ierse kust 5,5 miljoen euro neer te leggen. Horse Island telt zeven huizen en drie stranden. En het huisvest wilde dieren in een ruw, groen landschap.

Het meer dan 6.350 are grote Horse Island ligt ten zuidwesten van het Ierse vasteland. De onderhandelingen over de verkoop van het private eiland met zicht op de Atlantische Oceaan verliepen in deze coronatijden voornamelijk via WhatsApp. De nieuwe eigenaar is een anonieme Europeaan, die het eiland enkel met videobeelden kon bezichtigen.

In de 19de eeuw was het eiland de thuisbasis van een bescheiden koperindustrie. De mijnen lagen verspreid over het eiland. De bevolking bereikte in 1841 een piek van 137 mensen, maar tegen de jaren zestig waren alle eilandbewoners vertrokken. Dat delen de makelaars van Montague Real Estate mee.

Het eiland heeft nu een eigen aanlegsteiger voor boten, naast een helikopterplatform, een speelhuis met fitnessruimte, een tennisbaan en een ‘scheepswrak-speelhuis’. Het kan instaan voor de eigen behoeften, met elektriciteits- en watervoorzieningen, rioleringen en privéwegen die Horse Island doorkruisen. Het hoofdhuis heeft een oppervlakte van 420 vierkante meter en telt 6 slaapkamers. Niet ver daarvan staan enkele kleinere gastenverblijven.

Tijdens de coronacrisis is de vraag naar privé-eilanden gestegen.