Direct naar artikelinhoud
Congocommissie

Wouter De Vriendt (Groen) voorzitter Congocommissie: ‘Deze commissie kan geschiedenis schrijven’

Parlementslid Wouter De Vriendt (Groen) wordt voorzitter van de parlementaire commissie over Congo.Beeld Tim Dirven

Wouter De Vriendt (Groen) zal de leiding nemen over de Congocommissie. Dat heeft de pas opgerichte commissie beslist. De opdracht van de commissie is om het koloniale verleden uit te spitten en na te gaan hoe we er ons vandaag tegenover kunnen verhouden. 

De bijzondere commissie over Congo bestaat uit 17 parlementsleden uit alle partijen. Zij zullen nu in het koloniale verleden duiken met de hulp van tien experts. “Het is een historisch moment”, zegt De Vriendt. “Er is een grote bereidheid om dit werk aan te vangen. En deze bijzondere commissie kan geschiedenis schrijven.” 

De commissie zal ook de blik op de toekomst richten, zegt De Vriendt. “Vandaag werken vooroordelen nog altijd door die resulteren in racisme en discriminatie. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren, om er scherpe conclusies aan vast te knopen en te komen tot een officieel discours.”

De effectieve leden zijn Björn Anseeuw, Tomas Roggeman en Wim Van der Donckt (N-VA), Wouter De Vriendt, Simon Moutquin en Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen), Christophe Lacroix, Jean-Marc Delizée en Malik Ben Achour (PS), Annick Ponthier en Kurt Ravyts (Vlaams Belang), Magali Dock en Nathalie Gilson (MR), Jan Briers (CD&V), Nabil Boukili (PVDA), Goedele Liekens (Open Vld) en Ben Segers (sp.a). Georges Dallemagne (cdH) en François De Smet (DéFI) hebben geen stemrecht.

Over de samenstelling van de expertengroep is de laatste dagen nog flink wat onenigheid geweest. Omdat diaspora-organisaties er niet vertegenwoordigd waren, liet auteur en Congo-kenner Nadia Nsayi bijvoorbeeld weten dat ze het niet zag zitten om eraan deel te nemen. 

Nu blijkt dat er nog minstens vier vertegenwoordigers uit diaspora-organisaties zullen aansluiten.