Stijn Vreven is nieuwe coach van Slovaakse Trencin

Stijn Vreven is de nieuwe coach van de Slovaakse club AS Trencin. De 46-jarige Limburger en ex-coach van onder meer Beerschot en Sporting Lokeren ondertekent een contract voor één seizoen bij zijn nieuwe werkgever. Performance coach Werner Martens volgt in zijn spoor.

Roger Cox

Stijn Vreven heeft er een turbulent jaar opzitten. Na een ontslag bij Beerschot in oktober 2019 ging hij aan de slag bij Lokeren. Hoe het die ploeg is vergaan, is intussen genoegzaam bekend. Maar die tegenslagen remmen Vreven niet af. Integendeel. Hij blijft niet bij de pakken zitten.

Sinds enige tijd was hij al in gesprek met het Slovaakse AS Trencin. Een club die na een aantal successen een minder seizoen achter de rug heeft en weer een gooi wil doen naar de top. Trencin werd in 2015 en 2016 nog kampioen van Slovakije. Maar daarna ging het bergaf. Ook het imago van talentenfabriek taande. Wesley (ex-Club Brugge), Leon Bailey (ex-Genk) en Moses Simon (ex-Gent) waren er in hun jonge jaren aan de slag. Eigenaar is de Nederlandse oud-voetballer Tscheu La Ling.

De onderhandelingen met Vreven leken een stille dood te sterven. De coach zelf wilde slechts voor één seizoen tekenen, de club drong aan op twee of drie seizoenen. Verder wilde Vreven een eigen assistent meenemen en dat lag moeilijk.

Uiteindelijk kwamen beide partijen toch overeen om voor één seizoen met elkaar in zee te gaan. Een assistent neemt de nieuwe trainer niet mee, wel performance coach Werner Martens.

Op de website van AS Trencin legt Vreven uit dat hij niet over één nacht ijs is gegaan bij de keuze voor zijn nieuwe club. Vele gesprekken met de Nederlandse eigenaar Tscheu La Ling (ex-prof bij onder meer Ajax) gingen eraan vooraf. “’Mister’ La Ling volgt mij al sinds mijn periode als trainer bij NAC. Toen het verhaal bij Lokeren eindigde, nam hij meteen contact met mij op. Ik raakte gecharmeerd door wat ik hier zag: een nieuw stadion in aanbouw, een goede jeugdacademie, … door de lange gesprekken met La Ling weet ik ook perfect wat hij wil bereiken en welk voetbal hij wil spelen.”

Ook de reputatie van de tweevoudige landskampioen als talentenfabriek speelde een rol in de keuze van Vreven, die een contract voor één seizoen ondertekende in de stad met net geen 60.000 inwoners. “Iedereen kent Trencin. Het is een topclub in Slowakije die al veel talenten heeft grootgebracht zoals Wesley Moraes, Moses Simon en Leon Bailey (die resp. Club Brugge, AA Gent en RC Genk later doorverkochten aan topcompetities, red.). Jonge spelers laten ontwikkelen blijft dan ook een belangrijke doelstelling.”

Op 8 augustus trapt de nieuwe competitie in de Fortuna Liga al af. “Drie weken is kort, zo’n korte voorbereiding heb ik nooit eerder meegemaakt. Het voordeel is dat de spelers ook maar een korte vakantie hebben gehad. Conditioneel zit het dus wellicht nog snor. Ik kan meteen beginnen te trainen op tactiek en automatismen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal