Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Fact check: nee, mondmaskers zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid

Het dragen van een mondmasker zou de “zuurstoftoevoer” verminderen en “het immuunsysteem” beschadigen. Vooral in België en in Frankrijk circuleert deze waarschuwing al een paar dagen op social media. Maar de beweringen zijn gewoon vals, zeggen artsen aan de factcheckers van AFP.

6 reacties

  • ro butzen

    4 jaar geleden
    Een logisch gevolg van de vele informatie die is gegeven en nadien is veranderd. Mijns inziens: Ze weten het zelf nimeer...
  • Jill VanHengel

    4 jaar geleden
    In begin van de crisis mocht een mondmasker niet, werd door Marc Van Ranst zelf gezegd dat het geen nut heeft. Heb mijn mondmaskers toen weggeven aan mijn dokter. Dat waren goeie mondmaskers. En nu heb ik alleen nog stoflappen gemaakt uit een bh.
  • Boris Rodznik

    4 jaar geleden
    Die fabel getuigt weeral eens van de intelligentie van veel mensen op de sociale media en hoeveel waarde je aan hun meningen en ideeën moet hechten. Van iemand die ze beroeps- en hobbymatig draagt: het enige dat (goede, in de handel verkrijgbare) maskers doen, is je gezondheid beschermen. Draag ze waar nodig.
  • Koen Vercammen

    4 jaar geleden
    het is boeiend dat de tegenbewering er altijd vanuit gaan dat men weinig beweegt. Spurt maar eens met een mondmasker van het ene perron naar het andere en je zult snel merken dat het gevoel van verstikking niet alleen psychologisch is. Hyperventilatie erdoor is best mogelijk, er is een reden waarom die dingen niet aangeraden zijn voor sporters.
  • Philippe Janssens

    4 jaar geleden
    Kan er nu 1 (één) expert eens uitleggen waarom een mondmasker in winkels NU nodig is? Nog steeds geldt de regel: 1 persoon die boodschappen doet, 1 klant per kar, 1 klant per 10m2... (niet dat de doorsnee gepensioneerde daar rekening mee houdt... het moeten niet altijd de 'jongeren' zijn). Karren zijn nog steeds gelimiteerd... dus de winkels worden niet drukker dan in maart van dit jaar. Is het misschien om de 'te laat' geleverde mondmaskers toch nog enig nut te geven?