‘Gebruik geen doorzichtige mouthshields’

Transparante kinmaskers oftemouthshields duiken steeds vaker op als alternatief voor het klassieke mondmasker. Vooral horecapersoneel maakt er graag gebruik van, tot ongenoegen van de FOD Economie. “Het biedt onvoldoende bescherming en mag daarom niet als alternatief gebruikt worden voor het verplichte mondmasker, dat zowel neus als mond moet bedekken”, schrijven ze in een Twitterbericht.

Eerder waarschuwde viroloog Marc Van Ranst op hetzelfde medium al voor de kinmaskers. “Ze sluiten onvoldoende goed aan op het aangezicht, en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen.”Het schild steunt op de kin en sluit bijgevolg slecht (niet) aan op de neus, waardoor de neus niet bedekt is als de drager praat.

Op de website van De Standaard haalde GEES-voorzitter Erika Vlieghe uit naar de “onzinnige maskers” in de horeca. “Ik heb dat ook aan de federale overheidsdienst Economie gemeld. Die zouden een verbod mogelijk opnemen in hun volgende sectorgids. Dat zou toch allemaal wat sneller moeten gaan.” Voorlopig houdt de FOD het dus bij een oproep op sociale media om de transparante kinmaskers niet meer te gebruiken.

bekijk ook

Dokter bewijst met simpele test dat mondmasker geen zuurstoftekort veroorzaakt: “Wees niet zelfzuchtig”

Tandarts demonstreert simpel trucje waardoor mondmasker nog meer bescherming kan bieden

Campagne met Marc Van Ranst toont hoe je correct een mondmasker draagt

 (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen