Antwerpen krijgt nieuw park tussen Schelde en Nieuw Zuid

Er komt een nieuw park van vijf hectare groot op de Scheldekaaien aan Nieuw Zuid. Het stadsbestuur keurde zopas het schetsontwerp goed. De werken zouden over twee jaar starten, waardoor de buurt er binnen afzienbare tijd heel wat groen bij krijgt. De stad wil vooral ook de band met de Schelde herstellen.

Ter hoogte van het Zuid is al een gedeelte van de nieuwe Scheldekaaien intussen afgewerkt. Dat is voor een groot deel een open stenen vlakte. Het zuidelijker deel, ter hoogte van Nieuw Zuid, moet dan weer heel groen worden, met een nieuw park voor de buurt en de stad. Het moet vooral een plek worden om tot rust te komen en te ontspannen.

“Er zullen ook paden door lopen die uitkomen op de waterkering. Van daaruit zal je een weids zicht krijgen op de Schelde en zo herstellen we de band met de rivier”, zegt schepen van Ruimtelijke ordening Annick De Ridder (N-VA).

Het schetsontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid, maar veel plaats voor groen en zelfs bosgebied. ©  Sweco - PROAP-WIT

Er wordt ook ruimte voorzien voor twee à drie tijdelijke of meer permanente paviljoenen met een maximale hoogte van twee bouwlagen. Daarin kan ruimte worden voorzien voor horeca. Ook zullen er op een gecentraliseerde plek kleinschalige evenementen mogelijk zijn en zal er ruimte worden vrijgemaakt voor sport en spel. 

In het zuidelijke gebied wordt onderzocht of het regenwater van de Antwerpse Ring lokaal hergebruikt kan worden voor het beheer van het park. De waterkering zal hier ook dicht tegen de rijweg liggen zodat de bomen hier soms met hun voeten in het water staan en er zo een bijzondere plek ontstaat.

Inspraak en timing

Tijdens drie brugdagen tussen 12 juni en 21 augustus 2019 werd een onlinebevraging georganiseerd waarbij onder meer gevraagd werd naar de noden in de buurt van Nieuw Zuid. Eind dit jaar wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt tot een voorontwerp. In 2021 volgt de opmaak van een definitief ontwerp en wordt de aanvraag tot omgevingsvergunning doorlopen. Als alles vlot verloopt, kan de heraanleg van de kaaivlakte starten in 2022.

De Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid zijn op dit moment een dorre vlakte. ©  Bart Gosselin

(joro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER