Duizenden Britten verwacht voor 100 jaar Slag om Passendale: “Dit wordt een gigantische logistieke uitdaging”

© rr

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Menenpoort en de Grote Markt in Ieper en Tyne Cot Cemetery en het kasteeldomein in Zonnebeke vormen op 30 en 31 juli het epicentrum voor de 100-jarige herdenking van de Derde Slag om Ieper. Duizenden Britten worden in de Westhoek verwacht.

Thijs Pattyn en Tommy Huyghebaert

De Britse regering ontvouwde gisteren hun plannen voor de 100-jarige herdenking van de Derde Slag om Ieper, ook gekend als de Slag om Passendale, waarbij ze twee dagen stilstaan bij het bloedvergieten dat op 31 juli 1917 startte en aan een half miljoen mensen het leven kostte. Voor de Britten is dit één van de belangrijkste herdenkingsevenementen in de periode 2014-2018.

Britse royals

Aan de vooravond van de eeuwherdenking staat op zondag 30 juli een speciale Last Post onder de Ieperse Menenpoort op het programma. Deze kan worden gevolgd op grote schermen op de Grote Markt. Die Grote Markt vormt nadien het decor van een multimediaal spektakel waarbij de geschiedenis van de bloederige oorlogspassage op de Lakenhalle wordt geprojecteerd, afgewisseld met live performances. De Britse organisatoren verwachten een overrompeling en vragen daarom op voorhand in te schrijven via www.passchendaele100.org.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen