Kleinere bubbels, politiecontroles en verplichte mondmaskers: draaiboek voor lokale uitbraken zo goed als klaar

In Barcelona worden al opnieuw maatregelen genomen. ©  EPA-EFE

Het Nationaal Crisiscentrum werkt op dit ogenblik aan een draaiboek om lokale uitbraken snel weer de kop in te drukken. Een draaiboek daarover is in grote lijnen klaar, met verschillende soorten maatregelen, afhankelijk van waar het probleem opduikt.

Er is daarbij geen sprake van echte lockdowns – er zullen geen steden, gemeenten of provincies hermetisch afgesloten worden. Lokale autoriteiten krijgen wel richtlijnen om zeer lokaal in te grijpen, zoals nu al in Barcelona gebeurde. Die maatregelen kunnen dan bijvoorbeeld gelden voor een bedrijf of bedrijventerrein, een school of een hele gemeente. Er is ook sprake van politiecontroles om niet-essentiële verplaatsingen te ontraden.

Het verstrengen van de maatregelen zal geleidelijk gebeuren: de bedrijven die als laatste open mochten, gaan ook als eerste weer dicht. Sport en cultuur, gevolgd door restaurants en cafés, daarna winkels. De bubbel van vijftien personen per week kan ingeperkt worden tot vijf per week.

Er wordt gewerkt met vier kleuren – groen, geel, oranje en rood. Code geel is momenteel van kracht in alle provincies, dat schuift op naar oranje als het aantal besmettingen boven de 2 per 100.000 inwoners stijgt. Ook de R-waarde en het aantal ziekenhuisopnames tellen mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen