Direct naar artikelinhoud
StandpuntCathy Galle

Als de opflakkeringen nu uitgroeien tot een zware tweede golf, zal dat vooral aan foute beslissingen en onkunde te wijten zijn

Als de opflakkeringen nu uitgroeien tot een zware tweede golf, zal dat vooral aan foute beslissingen en onkunde te wijten zijn
Beeld DM

Cathy Galle is journalist.

Als een ezel al slim genoeg zou zijn om zich geen twee keer aan dezelfde steen te stoten, dan mogen we dat toch zeker ook van onze politici verwachten? Of moeten we het normaal vinden dat we nog altijd achterop lijken te hinken, nu de coronacijfers duidelijk de verkeerde kant op gaan?

Volgens viroloog Marc Van Ranst zitten we ondertussen aan het begin van de zo gevreesde tweede golf. En ja, die komt vroeger dan verwacht. De voorspelling was eerder eind augustus, begin september. Het moment waarop iedereen terug is uit vakantie en het gewone leven weer zijn gangetje begint te gaan.

Maar aan de andere kant komt die mogelijke tweede golf nu ook niet helemaal uit de lucht gevallen. Er wordt al maanden gezegd dat we ervoor moeten zorgen dat we klaar zijn, want dat we geregeld opflakkeringen zullen zien. Aan het begin van de eerste golf werd iedereen in snelheid gepakt. De tweede keer zou het makkelijker moeten gaan. Zou je toch denken.

En toch. Of het deze keer een Golf of eerder een golfje wordt, hangt vooral af van hoe we erin slagen om de kleine, lokale brandjes niet te laten uitgroeien tot een grote bosbrand. En zoals het er nu naar uitziet, is die kans op slagen bijzonder klein. Het contactonderzoek, onze eerste verdedigingslinie tegen brandjes, werkt niet naar behoren.

Dat  blijft raar. Ons land heeft nochtans enige ervaring op het vlak van contacttracing. In de strijd tegen tuberculose bijvoorbeeld worden al vele jaren multidisciplinaire, lokale teams ingezet, bestaande uit verpleegkundigen, dokters en sociaal assistenten, om te voorkomen dat ook anderen besmet raken. Een beproefd systeem. Maar toch besliste de overheid om in het hele land te werken met commerciële callcenters en tracers die vragenlijsten aframmelen. Een systeem dat niet blijkt te werken.

Nu de curves omhoogschieten, komt ook de schrik in de woon-zorgcentra terug. Daar heeft men de eerste golf nog altijd niet verteerd. Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) riep vrijdag de Taskforce Zorg uit hun zomerreces bijeen. Onder andere om te bekijken of alle rusthuizen deze keer wél beschermingsmateriaal hebben. Rijkelijk laat, want uit getuigenissen in de commissie die het Vlaamse coronabeleid evalueert, bleek twee weken geleden al dat dat nog niet overal het geval is.  Als dat klopt en de tweede golf is echt begonnen, dan dreigen de problemen in de rusthuizen ook opnieuw te beginnen.

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) zei het afgelopen maandag nogal treffend in diezelfde commissie. “Als er een tweede lockdown komt, zal dat enkel aan de politiek gelegen hebben.” En gelijk heeft hij. Als de opflakkeringen nu uitgroeien tot een zware tweede golf, zal dat vooral aan foute beslissingen en onkunde te wijten zijn.