© Amigo's

Eindelijk: Johny Voners in andere rol op tv dan die van Xavier

Jongere generaties kennen hem uitsluitend als Xavier uit FC De Kampioenen. Daarom is Johny Voners (71) maar wat blij dat hij eens een ander personage mag spelen in de VTM-reeks Amigo’s. “Na het einde van FC De Kampioenen in 2011 heb ik altijd gehoopt dat tv-makers nog eens aan m’n mouw zouden trekken.”

Tom Vets

Vijf kerels komen vrij uit ‘Den Amigo’, de gevangenis van Gent, en beslissen samen een restaurant te beginnen in een oud bordeel in het fictieve Moerzele. Allemaal beloven ze plechtig op het rechte pad te zullen blijven. Tot ze beetje bij beetje worden ingehaald door hun verleden en hun zwakheden. Dat is Amigo’s, een nieuwe reeks die op 16 januari start bij VTM.

“Ik speel Berten De Nil, een doodbrave kerel die zijn hele leven geen vlieg kwaad heeft gedaan. Behalve op dat ene moment, toen hij z’n vrouw en haar minnaar met een bijl het hoofd insloeg”, vertelt Johny Voners. “Na jaren in de gevangenis keert hij terug in de maatschappij. Met bakkebaarden, een snor en mijn haar naar achter zie ik er ook wat anders uit dan in FC De Kampioenen.”

De andere rollen worden vertolkt door Wouter Hendrickx, Savin Avci, Jurgen Delnaet en Matthieu Sys. “Toen we de rol van Berten moesten invullen, schoot me Johny te binnen”, zegt scenarist Pierre De Clercq. “Ik heb destijds de eerste seizoenen van Flikken geschreven, en Johny speelde daarin een mooie tragische rol. Hij pleegde een moord om zijn gehandicapt kind te beschermen. Dat is me altijd bijgebleven.”

© Amigo's

Goesting

Voners is blij dat hij op latere leeftijd eens een ander figuur mag neerzetten dan Xavier Waterslaeghers. “Ten tijde van FC De Kampioenen was er amper ander werk. Maar nu hebben andere tv-makers me wel lang genoeg met rust gelaten (lacht). Die reeks was een mes dat aan twee kanten sneed. Ik had werk, maar altijd hetzelfde. Ik werd niet meer gevraagd voor andere dingen. Nochtans ben ik in 1971 begonnen bij de KVS, en heb ik heel uiteenlopende rollen gespeeld. Van komisch tot ernstig, zelfs Griekse tragedies en Shakespeare.”

“Enfin, de goesting om ook andere rollen te vertolken is altijd gebleven. Na het einde van de tv-reeks van de Kampioenen in 2011 ben ik stilletjes blijven hopen dat tv-makers nog eens aan m’n mouw zouden trekken. Ik was dan wel met pensioen, maar ik wou gerust nog verder acteren.”

“De laatste jaren gaat het in golven. Onlangs stond ik nog met Carry Goossens op de planken, maar nu is mijn agenda helemaal leeg. Wellicht tot de zomer, want dan draaien we de derde FC De Kampioenen-film. Die plannen liggen al vast.”

© Amigo's

INFO

Amigo’s is vanaf maandag 16 januari te zien op VTM.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER