In september beslist de Raad van Bestuur van VITO of het geothermieproject van de Balmatt-site hervat wordt. ©  Bert De Deken

VITO bereidt mogelijke heropstart geothermie voor: “We willen klaar zijn als het licht op groen gezet wordt”

Dessel -

In september beslist de Raad van Bestuur van VITO of het geothermieproject van de Balmatt-site hervat wordt. Dat ligt stil sinds enkele miniaardbevingen – veroorzaakt door het opnieuw injecteren van het opgepompte water – vorig jaar de inwoners van Dessel verontrustten. Om klaar te zijn, wil VITO al het netwerk van seismometers uitbouwen: op vijf plaatsen in Dessel wordt in het najaar geboord.

Marc Helsen

VITO plaatste zopas een aanbesteding voor de boringen voor het plaatsen van seismometers. Het werk omvat het boren van vijf putten tot maximaal 275 meter diep. Op de boorputten wordt na de werkzaamheden een tijdelijke afdichting geplaatst. VITO is in gesprek met de grondeigenaars voor de finale toestemming voor het gebruik van de percelen.

Dat geeft aan dat er stilaan weer leven komt in het stilgelegde project voor het recupereren van diepe aardwarmte uit de Kempense ondergrond. Dat ligt stil sinds twee aardbevingen van 1.8 en 2.1 op de Richterschaal voelbaar waren in het centrum van Dessel. Onderzoek tot op heden wees uit dat ze veroorzaakt werden door diepe grondlagen die aan het schuiven gingen wanneer het opgepompte water 2 tot 3 kilometer diep weer in de ondergrond werd gepompt: de druk daarvan veroorzaakt ondergrondse bewegingen.

Hoe aardbevingen voorkomen?

Bij VITO willen de onderzoekers maar wat graag weer aan de slag om uit te vissen hoe ze het probleem kunnen wegwerken. Dat zou wellicht kunnen door het water onder minder druk opnieuw in de grond in de pompen, maar dat vergt allemaal nog onderzoek.

“Voorlopig kunnen we daarover nog niet veel kwijt, want onze Raad van Bestuur moet het licht nog op groen zetten voor de heropstart van het stilgelegde project”, zegt VITO-woordvoerster Kristine Verheyden. “Maar mocht de ‘go’ er komen, dan willen we klaar zijn, want als je eind september nog met de aanbesteding moet beginnen, verlies je nog eens tijd.”

Dichter bij de bron

VITO beschikt al over een uitgebreid eigen netwerk aan seismometers die de kracht en de plaats van bevingen kunnen registreren, maar met de nieuwe seismometers onder Dessel wil het dichter bij de bron van de vorige problemen zitten. “Op die manier hopen we beter te begrijpen wat zich in de diepe ondergrond afspeelt”, zegt Kristine Verheyden. “Er zijn daarover nog studies lopende, maar de drukexperimenten moeten nog volgen. We doen dat ook met externe partners en buitenlandse experten, zodat we een beter beeld krijgen over hoe de diepe ondergrond er hier uitziet. Duidelijk is dat, in geval van een heropstart, ook aanpassingen in onze centrale moeten gebeuren. Daarover moet de Raad van Bestuur dus nog zijn goedkeuring geven.”

De vijf boringen die VITO nu wil doen, gaan om locaties in de Dijkstraat 71 (250 meter diep), Donk (240 meter), het Sportpark 10 (achter stadion van KFC Dessel, 240 meter), de Kattenberg (ter hoogte van Meisjes Chiro, 250 meter) en in de Campfortstraat (aan het skatepark, 275 meter).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER