Veel verkeer richting kust, maar enkel De Panne krijgt code oranje op druktebarometer

Politie houdt een oogje in het zeil op het strand van Oostende (archiefbeeld)  ©  Photo News

Uit de druktebarometer blijkt dat de drukte aan de kust voorlopig beperkt blijft. Enkel het centrum van De Panne kleurt al enkele uren oranje, de code voor ‘zeer druk’. De drukte heeft volgens de burgemeester van De Panne vooral te maken met de zaterdagmarkt.

Bron: BELGA

Het gemeentebestuur van De Panne had zich aan een dergelijke drukte naar aanleiding van de markt verwacht. Daarom werd het aantal kramen beperkt en is er meer ruimte voorzien tussen de kramen. Bovendien moeten alle aanwezigen een mondmasker dragen. “De drukte zal zich na de middag verplaatsen richting Zeelaan en Zeedijk. Ook daar zijn de nodige maatregelen genomen”, klinkt het.

In de andere kustgemeenten is van grote drukte momenteel nog geen sprake. Op de meeste plaatsen is de kleurencode nog steeds donkergroen, wat ‘rustig’ betekent. De strandzones die traditioneel veel toeristen lokken, kleuren meestal lichtgroen. Het is er met andere woorden gezellig druk. Ten slotte is er één zone in Blankenberge geel, de kleurencode voor ‘druk’.

Begeleiding

Ook in Blankenberge is één zone al sinds zaterdagmiddag geel, maar is volgens de politie van de zone Blankenberge/Zuienkerke alles vlot verlopen. Aan het station zorgden politiemensen samen met strandcoaches voor de begeleiding van de dagjestoeristen. Op die manier werd ervoor gezorgd dat de mensen gespreid en via verschillende straten richting strand konden treken.

Ten slotte was het volgens de druktebarometer ook druk in de Koksijdse winkelstraat, een zone in De Haan en twee zones in Knokke. De meeste andere traditionele strandzones kleuren lichtgroen, wat wijst op een gezellige drukte. Bepaalde rustige zones bleven zelfs de hele dag donkergroen, bijvoorbeeld in Zeebrugge, Mariakerke-Raversijde en tussen Middelkerke en Westende.

Veel verkeer

Het voorspelde mooie weer veroorzaakt zaterdagvoormiddag veel verkeer richting kust, maar van lange files is voorlopig geen sprake. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Van Brussel naar de kust is het momenteel ongeveer anderhalf uur rijden.

Het verkeer richting kust nam sinds 10 uur zaterdagochtend toe, wat volgens het Vlaams Verkeerscentrum op dagjestoeristen wijst. “Over het hele traject zijn er filegolven”, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx. “Af en toe vertraagt het verkeer en soms sta je dan ook even stil. Het is dus druk, maar zeker niet extreem druk.”

Extra treinen

Ook op de treinen naar de zee is het door het voorspelde mooie weer drukker dan normaal. Dat is vernomen van spoorwegmaatschappij NMBS. De situatie is onder controle, dankzij de extra treinen die zijn ingelegd.

In de stations zelf wordt alles in goede banen geleid door spoorwegpersoneel. De reizigers worden gespreid over verschillende treinen, wat mogelijk is door de extra capaciteit die voorzien werd.

In de aanloop naar het zonnige weekend was al aangekondigd dat de NMBS en de kustburgemeesters zouden samenwerken om de toestroom van toeristen op een veilige manier te organiseren.

De spoorwegmaatschappij adviseert wel om de reis goed voor te bereiden en de druktebarometer van Westtoer te raadplegen voor vertrek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen