“Contact tracing is geen taak voor huisarts”: artsenverenigingen geen voorstander van lokale contactonderzoek

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica is er geen voorstander van dat huisartsen contacten gaan opsporen van patiënten die positief testen op het coronavirus. “Ik vind dit geen taak voor de huisarts zelf”, zei ondervoorzitter Greet Van Kersschaever van de vereniging zaterdag aan de nieuwsredactie van de VRT.

Ze reageerde daarmee op de beslissing van Antwerpse huisartsen om, samen met vrijwilligers met een medische achtergrond, zelf met contactopsporing te beginnen nu de besmettingscijfers snel de hoogte in gaan. Van Kersschaever is wel voorstander van het principe van “case managers”. “Voor clusterbesmettingen moet je iemand hebben die de situatie van een patiënt kent en die alle linken legt. Zo kan je zo’n cluster veel gemakkelijker indijken.”

Ook Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) meent dat contactonderzoek in principe geen taak voor de huisartsen is, ook al “bakt de Vlaamse overheid er niets van”.

Erevoorzitter Marc Moens van BVAS wijst er in een interview met het weekblad Knack op dat de huisartsen nog maar net van de eerste golf aan het bekomen zijn, net zoals vele andere zorgverstrekkers. Anderzijds “willen ze veel erger voorkomen”. Moens denkt dat de huisartsen de juiste vragen kunnen stellen en dat het hen ook beter zal lukken om antwoorden te ontlokken. “Patiënten hebben een vertrouwensband met hun huisarts”, niet met een callcenter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen