Direct naar artikelinhoud
Vraag van de week

Gaan vrouwen even vaak vreemd als mannen?

Jada Pinkett-Smith en haar man Will Smith. Zij had een tijdje een affaire met een andere man, en sprak daarover in haar talkshow.Beeld Phil Mccarten/Invision/AP

Als we het hebben over ‘scheefpoepers’ en ‘schuinsmarcheerders’, lijkt het steevast over mannen te gaan. Zijn er niet evenveel vrouwen die naast de pot pissen?

Het is nu al de kaskraker van 2020: het gouden Hollywood-koppel Will Smith (51) en Jada Pinkett Smith (48) die twaalf minuten lang over hun huwelijksproblemen praten op Facebook Live. Na 24 uur was de uitzending al 15 miljoen keer bekeken.

De twee zijn al 23 jaar getrouwd en hebben twee kinderen samen, een zeldzaam toonbeeld van gezinsgeluk in Hollywood. Tot de zanger August Alsina (27) zijn affaire met Mevrouw Smith in de openbaarheid gooide. Zij – slimme zakenvrouw – besloot in haar eigen onlinetalkshow Red Table Talks samen met haar echtgenoot het verhaal publiekelijk uit de doeken te doen. “Ik wilde me gewoon goed voelen”, zei ze in de uitzending. En toen stond het internet op zijn kop.

Wat de vraag oproept: zou deze bekentenis even gretig bekeken en becommentarieerd worden als het hier om een man zou gaan, die toegaf zijn vrouw te hebben bedrogen? Een overspelige vrouw komt blijkbaar niet zo makkelijk weg met een et alors-reactie.

Die dubbele standaard strookt al lang niet meer met de realiteit, zo stelde de Belgisch-Amerikaanse psychotherapeute Esther Perel in haar boek State of Affairs (2017). Het percentage overspelige mannen is volgens de statistieken zo goed als stabiel gebleven sinds 1990 (rond de 20 procent), maar het aantal vrouwen dat toegaf vreemd te gaan, is in dezelfde periode met 40 procent toegenomen. Perel ziet voor die stijging onder andere een verklaring in de grotere economische onafhankelijkheid van de vrouw. Vreemdgaan als een teken van toenemende vrouwenemancipatie, als het ware.

Toch kan uit deze cijfers niet zomaar worden afgeleid dat vrouwen nu vaker vreemdgaan dan vroeger. Het is ook plausibel dat vrouwen altijd al ontrouw waren, maar er tegenwoordig eerlijker over zijn. Het is bekend dat vrouwen meer geneigd zijn om sociaal wenselijke antwoorden te geven bij zelfrapportering. Misschien toont de stijging eerder dat vrouwelijke promiscuïteit stilaan uit de taboesfeer komt?

Inhaalbeweging

Bij ons moeten we het stellen met de cijfers van het Vlaamse Sexpert-onderzoek uit 2013, waar een op de vier mannen en een op de vijf vrouwen ‘ja’ antwoordde op de vraag ‘Hebt u tijdens uw relatie ooit seks gehad met een andere persoon dan uw partner?’

In de VS tonen de cijfers van de General Social Survey, de grootschalige volksbevraging, opmerkelijke variaties per leeftijds­categorie. Hoe ouder de ondervraagden, hoe groter de genderkloof. Bij de zeventigplussers zegt 25 procent van de mannen ontrouw te zijn geweest, tegenover minder dan 10 procent van de vrouwen. Bij de jongere generatie zijn vrouwen duidelijk aan een ‘inhaalbeweging’ bezig. In de groep 18- tot 29-jarigen gaven meer jonge vrouwen overspel toe dan mannen (11 versus 10 procent). Het is de allereerste keer dat vrouwen hun mannen voorbijsteken in de statistiek.

Kleine zijbedenking: in deze officiële statistieken worden enkel heterohuwelijken opgenomen. Andere relatievormen en lgbt’s werden hierbij over het hoofd gezien.