© ATV

Parkbrug die beschadigd raakte door politiewagen tijdens wilde achtervolging is weer open

Een lange politieachtervolging met snelheden boven 200 km/u is zondagnamiddag geëindigd in Roederdelft in Merksem. Er werd een schot gelost op de wagen. Drie inzittenden werden opgepakt. Tijdens de achtervolging raakte ook de Parkbrug, die Park Spoor Noord met het Eilandje verbindt, beschadigd door een politiewagen die er verkeerdelijk was over gereden. De fiets- en voetgangersbrug over de Leien was daardoor bijna een volledige dag afgesloten, maar kan sinds maandagnamiddag weer in gebruik worden genomen na herstellingswerken.

Een ANPR-camera in de stad Antwerpen gaf zondag kort na 16 uur melding dat een geseinde nummerplaat gesignaleerd was. Het ging om een Opel Insignia met Franse nummerplaten. “Onze ploegen wilden de auto controleren waarop de bestuurder wegvluchtte”, zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de politiezone Antwerpen.

De Opel reed met een rotvaart in de richting van de Nederlandse grens maar maakte in Stabroek rechtsomkeer om via het havengebied terug naar Antwerpen te racen. “Onderweg werden snelheden van meer dan 200 km/u gehaald”, zegt Lommaert. Vanuit de lucht verleende de helikopter van de federale politie bijstand aan de Antwerpse politie.

(Lees verder onder de kaart)

Schot afgevuurd

In Roederdelft in Merksem, tussen het Albertkanaal en de Groenendaallaan, kon de vluchtende auto uiteindelijk tot stilstand gebracht worden, daarvoor werd wel een schot afgevuurd. “Toen de wagen op onze mensen wilde inrijden hebben zij een waarschuwingsschot gelost”, aldus Lommaert. Een getuige zag alles gebeuren: “Die auto wilde inderdaad op de politie inrijden”, zegt de man. “Het leek of ze eerst op zijn banden wilden schieten maar uiteindelijk is op een raam achteraan de wagen geschoten.” Niemand raakte gewond.

Drie inzittenden van de auto werden ter plaatse opgepakt door de politie. Over waarom ze op de vlucht sloegen is nog geen duidelijkheid. “De auto en het afgelegde traject zullen onderzocht worden”, vertelt Lommaert.

De achtervolging kwam tot stilstand in Roederdelft in Merksem. ©  sare

© sare

Parkbrug tijdlang afgesloten

Tijdens de achtervolging raakte ook de Parkbrug, die Park Spoor Noord met het Eilandje verbindt, beschadigd. Een ploeg van de politie dacht via die weg tot bij de achtervolging te kunnen geraken. De politiewagen bracht opvallende schade aan aan de tegels ter hoogte van de trappen, maar de schade viel uiteindelijk mee, vertelde Luc Van Loon, woordvoerder van de stad Antwerpen, zondagavond.

“De stadsingenieur is ter plaatse geweest en heeft vastgesteld dat er niets aan de structuur van de brug zelf is. Waar de auto’s gedraaid hebben zijn de tegels eruit gekomen. Het beschadigde stuk werd met nadarhekken afgezet.”

De schade werd hersteld en de fietstrap en de lift kunnen sinds maandagnamiddag weer gebruikt worden.

Excuses

De politie van Antwerpen verontschuldigde zich zondag via Twitter voor de aangebrachte schade. “Gelukkig hebben we de drie vluchtende verdachten kunnen oppakken. Weliswaar slechts een pleister op de wonde van de brug en we hadden het liever anders gezien. Met onze verontschuldigingen aan de fietsers die tijdelijk een ommetje moeten maken”, klinkt het.

De kogelinslag in de wagen ©  SaRe

Het wegdek bovenop de Parkbrug is zwaar beschadigd. ©  rr

De Parkbrug is afgezet ©  SaRe

 sare, anro

 ©  SaRe

De achtervolging kwam tot stilstand in Roederdelft in Merksem. ©  sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER