EU-top-leiders verzamelen voor het diner, maar nog steeds geen witte rook

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Ook na drie dagen cirkelt er nog steeds geen witte rook boven het Europagebouw, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie een vergelijk proberen te vinden over een groot relancefonds en een nieuwe meerjarenbegroting. Na een hele dag vergaderen in allerhande kleinere formats zijn ze zondagavond samengekomen voor het diner.

Voorzitter Charles Michel heeft de hele zondag in aparte gesprekken met kleinere groepjes leiders mogelijke pistes naar een doorbraak verkend. Centraal in de debatten staat de totale omvang van het relancefonds waaruit de komende jaren vele honderden miljarden euro’s geïnvesteerd moeten worden om vooral de economieën van zwaar getroffen lidstaten als Italië en Spanje te stutten.

Volgens het oorspronkelijke voorstel zou het fonds 750 miljard euro bevatten, met 500 miljard euro aan subsidies en 250 miljard euro aan leningen. Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Finland voeren al dagen de forcing voor een bescheidenere inspanning. Ze zouden momenteel pushen voor een fonds van 700 miljard euro, met 350 miljard euro subsidies en een even groot bedrag aan leningen.

Het valt af te wachten of het diner meer duidelijkheid brengt over de slaagkansen van de top. De Luxemburgse premier Xavier Bettel keert intussen naar zijn land terug voor regeringsoverleg over de coronacrisis. Hij laat zich vertegenwoordigen door de Belgische premier Sophie Wilmès. Volgens de Luxemburgse pers heeft Bettel zich voorgenomen in de loop van de nacht naar Brussel terug te keren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen